D.A.M. a scris:
Buna! Hai sa zicem ca daca il consideram pe termenul de la 1909 alin 2 asa cum spune majoritatea si adaugam si sit cand bunul se afla la hot eu cred ca sunt ambele prescriptibile in termenul general de 30 de ani. Spun asta ca nu va avea succes o act in revendicare mob din domeniul privat indif cum clasifici termenul pe prima sit si nici din cea dea doua sit in sine pentru ca intervine prescriptia achizitiva. Posesia pe uzucapiune lunga nu necesita decat posesie inclusiv uzurpatorul devine propirietar.
Repet, parere proprie, daca nu este vb de revendicare pe domeniul public atunci este prescriptibila .
NCC-ul nu am ajuns la el, eu fiind la procedura penala, dar o sa caut raspuns pe aceasta chestiune.
Spor!
@D.A.M.: Faptul ca va avea sau nu succes actiunea este independent de prescriptibilitatea dreptului la actiune. Prescriptia de 30 de ani se refera la uzucapiunea imobilelor.
@Oblio27: Daca admitem ca in situatia in care tertul nu este de buna credinta sau bunul se afla la hot, dr la actiune in revendicare mobiliara este imprescriptibil, atunci ar fi ilogic sa nu admitem ca acelasi drept la actiune este imprescriptibil chiar si in situatia in care bunul se afla la o persoana de buna credinta (altfel am admite doua solutii pentru aceeasi problema, in functie de circumstante concrete - distinctie pe care legea nu o face). De asemenea, buna credinta a tertului poate fi contestata - tocmai prin actiunea in revendicare.
Prin urmare, termenul de la art. 1909 (2) codul vechi nu poate fi decat de decadere (conform opiniei majoritatii), ceea ce inseamna ca dr. la revendicare mobiliara intemeiat pe propr. privata ramane imprescriptibil (chiar daca, in fond, o atare concluzie nu ajuta cu nimic situatia persoanei interesate, oricum fiind decazuta din dreptul respectiv).
Pana la urma, referitor la Beleiu, scaparea este faptul ca (cel putin in cartea mea) nu se explica suficient de clar aceasta dezbatere doctrinara cu privire la natura termenului din art. 1909 (2) cod vechi. Eu merg pe ideea ca este de decadere, cu toate efectele care deriva din aceasta concluzie, fapt confirmat indirect si de NCC prin art. 563 (2) si mai clar prin 937 (2).
Multumesc pentru lamuriri!