Anul trecut am contractat de la ALPHABANK un credit de investitii, si in cadrul aceluiasi contract general, beneficiez de un card de credit pe firma. Creditul de investitii este scadent peste 6 ani, in timp ce contractul aferent cardulului de credit are o durata de 1 an, urmand a fi prelungit in baza unei "analize" anuale. La creditul de investitii platesc o rata lunara, iar la cardul de credit suma trebuie intregita in primele 5 zile ale fiecarei luni calendaristice.
Anul acesta in august, expira contractul cardului, si am solicitat in scris prelungirea acestuia.
Spre surpriza mea, banca m-a informat pe mail, dupa 2 luni ca au aprobat prelungirea, insa cu inserarea unei noi clauze, respectiv un "Comision de prelungire: 1% aplicat la valoarea prelungita, platibil la data implementarii" - comision care nu era mentionat nici in contract nici in Conditiile Generale de Afaceri ale Bancii (document parte integranta din contract)-
"Separat, pentru creditul de investitii aprobat, vor fi inserate urmatoarele conditii:
Compania va rula prin conturile deschise la Alpha Bank Romania SA proportional cu ponderea creditelor aprobate de banca in total credite. Conditia va fi verificata anual, incepand cu data semnarii actului aditional la contractul de credit. In cazul in care conditia de mai sus nu este indeplinita, marja va creste cu 2%;
Clientul va prezenta anual un raport de evaluare actualizat intocmit de unul din evaluatorii agreati de ABR."
In contract nu este mentionat nicaieri ca respectivul credit de investitii va fi analizat/evaluat anual.
Pe ce baza legala imi poate impune banaca sa derulez prin conturile deschise la ea o suma egala cu valoarea sumelor imprumutate ? Daca aveam disponibila o suma egala cu cea imprumutata nu mai apelam la credit, pe de alta parte conditia in sine imi pare un abuz grosier.
Si, daca nu respect aceasta conditie "mirobolanta" marja bancii se mareste cu 2% ??
Si despre raportul anual de evaluare a garantiei aud tot pentru prima data. La semnarea contractului am prezentat un raport de evaluare, si stiu ca d.p.d.v impozit am obligatia de a face aceasta evaluare la fiecare 2 ani.
Stiu ca ANPC se urneste greu in urma sesizarilor, insa pot actiona in istanta banca pentru impunerea acestor conditii abuzive?
In contract nu este mentionat nicaieri ca banca poate modifica / insera clauzele contractuale...
Mentionez ca toate ratele atat la credit cat si cele aferente cardului de credit.
sunt achitate la zi. Va multumesc anticipat pentru recomandari.