Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pertinent privind situatia de mai jos.
Fratele tatalui meu a decedat in luna decembrie. El a fost o persoana fara venituri, fara pensie, fara familie, fara copii si cu parintii decedati.
Anterior decesului el a avut o perioada de spitalizare . Pentru acea perioada tatal meu s-a ocupat si i-a platit asigurarea pentru a putea ramane in continuare sub ingrijire specializata in spital.
Tot tatal meu s-a ocupat de scoaterea de la morga spitalului si a suportat toate cheltuielile de inmormantare, lucru ce poate fi dovedit cu acte.
Precizez ca tatal meu este pensionar.
In momentul in care s-a prezentat la casa de pensii Iasi pentru solicitarea ajutorului de inmormantare, de la ghiseu i s-a respins dosarul si s-a refuzat complet comunicarea cu el pe motiv ca nu e ruda de grad I si in acest caz se poate considera doar ca "a facut o fapta buna"
Atata vreme cat decedatul nu a avut familie si singura lui familie era tatal meu, va rog sa clarificati daca acesta poate beneficia de jumatate din cuantumul ajutorului de deces sau nu.
Va rog sa-mi comunicat daca tatal meu se incadreaza la ultima situatie:
"Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:
• soţul supravieţuitor;
• copilul;
• părintele;
• tutorele;
• curatorul;
• oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus."