avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Activitate And.d

Activitate And.d

Răspuns la discuția Schimbare zi legală de odihnă.

Aha, acum e mai clar. Deci în speța mea se aplică această prevedere dar retroactiv. Adică se compensează nu în următoarele 30 de zile ci cu o zi înainte. E permisibil acest lucru, legal vorbind? Sau legea e permisivă? Încerc să înțeleg gândul legiuitorului. Și mai sunt curios dacă astfel de spețe au mai fost dar cu zile de Craciun sau 1 decembrie.
Cornel Vasile a scris:

V-am spus ca , legea prevede acordarea in urmatorele 30 de zile de la prestarea muncii ... insa, in practica exista si astfel de situatii ... sintagma de a face punte ...asa cum exista si in sectorul bugetar.

Da, înțeleg asta. Întrebarea mea nu se referea la cine decide, ci se referea la legalitatea deciziei.

Cornel Vasile a scris:

Cel care decide este angajatorul , nu dvs ..

Am înțeles.
Deci de principiu, legea nu oprește angajatorul să cheme angajații de Crăciun și să le dea liber într-o altă zi? Legiuitorul nu are prioritate aici?
Și mă refer că dacă eu stau acasă în 23 ianuarie din cauza schimbării, nu ar trebui să fiu plătit dublu pentru că lucrez într-o zi liberă legală?
Eu întreb teoretic, doctrinar dacă vreți.
Mulțumesc.
De acord că se practică, altfel nu scriam :)
Eu întreb dacă e legal asta. Ziua liberă e în 24, eu vreau să sărbătoresc în ziua de 24, nu 23.
E ca și cum firma ar spune hai să lucrăm de Crăciun dar stăm acasă înainte de el.
E o întrebare de principiu, nu dacă e bine să stau acasă trei zile legate. :)

gi-jane2 a scris:

Ziua libera e pe 24, insa se practica in unele firme sa se dea luni, in loc de marti, in unele si luni si marti, in altele doar marti. E si bine intr-un fel sa stati acasa 3 zile legate.

Bună ziua comunitate.
Angajatorul ne obligă să stăm acasă luni, 23 ianuarie în contul zilei legale de odihnă din 24 ianuarie. E legal așa ceva?
Prin analogie sf. Maria anul acesta e marți și mă întreb dacă e posibil să ne spună să stăm acasă luni in locul zilei de sf. Maria.
E un caz identic (mă rog, diferența e că una e sărbătoare laică iar alta e religioasă).
Mulțumesc pentru răspunsuri.