Vechimea pentru studii doctorale (cu frecventa/la zi) nefinalizate se poate contoriza pentru vechimea in specialitatea studiilor, respectiv ani de cotizare pentru pensie?
Concret: Am fost inscris in cadrul unui program de Doctorat la taxa. Din motive financiare si de timp alocat locului de munca, nu am putut progresa si a trebuit sa renunt la programul de studii. Totusi, am fost inscris peste 3 ani in cadrul programului.
Vreau sa intreb daca se poate beneficia de:
1) Vechime in specialitatea studiilor (economist), de exemplu in cazul aplicarii pentru o pozitie in administratia publica.
2) Vechime perioada de cotizare pentru pensie (m-ar ajuta intrucat in perioada desfasurarii studiilor Doctorale, la un moment dat, nu am mai avut un loc de munca).
3) Orice alt tip de vechime relevant pentru vechimea in munca sau pentru pensie.
As dori sa intreb ce anume poate sa pateasca o firma si daca angajatul poate sa ceara anumite daune in cazul in care la semnarea contractului si dupa ceva timp de la semnarea acestuia si inceperea muncii, angajatul nu a primit copia care i se cuvine (dublu exemplar al contractului + fisa postului).
Caz concret: Eu si mai multe alte persoane ne-am angajat la o firma. In ziua semnarii contractului + fisa postului, ele ni s-au prezentat in dublu exemplar si ni s-a cerut sa le semnam desi ele inca nu fusesera semnate de reprezentantul firmei. Dupa ce le-am semnat noi, ni s-a spus ca raman la firma pentru a fi trimise in alt oras la o filiala a aceleiasi firme pentru a fi semnate de responabilul necesar si ca vom fi contactati cand acestea sunt gata.
Ulterior, munca propriu-zisa a inceput dar contractele nu au venit. Ni s-a spus sa le solicitam catre o adresa de mail de firma la care nu raspunde nimeni. De asemenea, sunt alti angajati mai vechi (de peste 5 luni) care spun ca si ei au trecut prin aceeasi situatie si nu au primit inca contractele.
Eu stiu ca in mod normal copia contractului de munca si a fisei postului se acorda in ziua semnarii lor, altfel putand deschide calea catre multe abuzuri.
Dar avand in vedere situatia din realitate, revin la intrebarea initiala: ce poate pati firma care a facut asta si daca angajatii pot cere daune sau alte compensatii pentru astfel de comportamente?
Am adresat aceasta intrebare pe mail si catre ITM dar nu au raspuns fara identificare personala, ceea ce uneori deschide drumul catre anumite conflicte, mai ales pentru angajati in perioada de proba.
Eu imi doresc respectarea drepturilor angajatilor si ca firma respectiva si altele sa nu fie incurajate sa procedeze asa si pe viitor.