avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Activitate KlausTudor

Activitate KlausTudor

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Inteleg din cele relatate ca socrul dvs are pana acum trei concedii medicale, iar pentru primele doua i s-a eliberat o adeverinta de la locul de munca. In momentul in care se emite o adeverinta pentru medic, nu are importanta daca este medic de familie sau specialist, la fel cum, nu are importanta daca acel concediu medical a fost emis inainte de data urmatorului salariu, cata vreme documentul (concediul medical) a fost luat in evidenta la Resurse Umane si Salarizare, acestia sunt obligati sa emita o noua adeverinta in acest sens cu toate datele, adica inclusiv cu cel de-al treilea concediu medical. Nu exista nicaieri, in nicio lege ca nu se poate elibera adeverinta pentru medic daca nu s-a incasat salariul pt luna urmatoare. Aceste adeverinte se elibereaza ori de cate ori este necesar si au valabilitate 30 de zile de la data emiterii.
Aveti aici si extras din actul normativ care reglementeaza modalitatea de eliberare a adeverintei.
Ordinul 15/2018 ART. 34
(1) În vederea acordării certificatelor de concediu medical, plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale
de sănătate au obligaţia să elibereze asiguratului adeverinţe din care să rezulte numărul de zile de concediu
medical pentru incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 luni, după caz, conform modelului
prevăzut în anexa nr. 7.
(2) Pentru a beneficia de certificate de concediu medical, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. B şi
alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a solicita adeverinţa prevăzută
la alin. (1) de la casele de asigurări de sănătate cu care au încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi
indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Sper ca v-am fost de ajutor!
O zi buna si multa sanatate!
De acord, insa, pentru cine se dispune cercetarea in situatia in care, potrivit legii, avertizorul doreste sa ii fie pastrat anonimatul? Asa cum prevede legea, nu se stie cine si cand dispune cercetarea, atat timp cat persoana responsabila are atributii clare prevazute in lege...
Buna ziua,
Cine dispune cercetarea disciplinara in cazul in care avem un avertizor in interes public, in conditiile in care legea spune clar ca verificarea, actiunile subsecvente si raportarea sunt facute de catre persoana desemnata? Or, cata vreme persoana desemnata are obligatia de a pastra anonimatul avertizorului, pe cine cerceteaza disciplinar? catre cine se indreapta persoana desemnata in ceea ce priveste raportarea dar si cercetarea disciplinara. Faptul ca la cap. 26 se vorbeste despre cercetare disciplinara, nu inseamna ca este si lamuritor. Acest cap. 26 este denumit ~Conditii privind cercetarea disciplinara~ si nu pomeneste nimic despre modul in care se face cercetarea si nici cum sa facem sa aducem in fata unei comisii de cercetare disciplinara avertizorul..consider ca, in sensul art. 22 al lg 361/2022 si cercetarea disciplinara este tot o forma de represalii, care nu face altceva decat sa descurajeze salariatii sa devina avertizori, incurajandu-i pe angajatori sa recurga la tot felul de tertipuri pentru a folosi aceasta cercetare impotriva salariatului si nu pentru a-l ajuta si implicit sa ajute institutia la prevenirea savarsirea altor fapte considerate incalcari ale legii.

Va multumesc