avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Activitate Vlad Avrigeanu

Activitate Vlad Avrigeanu

Va multumesc foarte mult!
Asa cum este mentionat in textul initial, intrebarea a fost determinata de existenta in "ORDONANȚĂ nr. 57 din 16 august 2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică" a prezentarii exclusive a Institutelor Nationale de Cercetare-Dezvoltare (INCD) ca "institutii de drept public".

O informatie de care am luat stiinta in ultima ora. priveste insa aspectul de INSTITUTIE PUBLICA a oricarui INCD care este confirmat de acum prin adresa PM-RO inregistrata la SENAT-RO cu nr. 732/29.11.2022, prezentand "Punctul de vedere al Guvernului referitor la propunerea legislativa pentru transparenţa intereselor conducerii institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare prin completarea Legii nr.176/2010 ..." (PL-x nr. 64/2023, [ link extern ] :
"Desi Ordonanfa Guvernului nr. 57/2002 nu mentioneaza expres ca Institutul National de Cercetare-Dezvoltare - INCD este o institutie publica, consideram ca aceasta rezulta din modul de infiintare, organizare si finantare a acestuia." .Semneaza: Nicolae-Ionel CIUCA, PRIM MINISTRU.
Va multumesc pentru raspunsul prompt, cu exemple la obiect. In cazul acestora, raspunsul la intrebarea mea este afirmativ - da, ministerul, institutia de drept public, este si institutie publica - pentru ca este bine-cunoscut ca ministerele sunt institutii publice ale administratiei centrale.
Totusi intrebarea este daca orice INSTITUTIE DE DREPT PUBLIC este in consecinta (si ca urmare) si INSTITUTIE PUBLICA ?
In ORDONANȚĂ nr. 57 din 16 august 2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 643 din 30 august 2002, in Art. 7, lit. c, apare sintagma "instituții publice ori de drept public". Existenta conjunctiei "ori" indica o diferenta intre "institutie publica" si "institutie de drept public".
Intrebare: o institutie de drept public este si o institutie publica ?