avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Activitate frasier

Activitate frasier

- conducere la sectia de politie dupa identificare si control corporal -

Buna ziua,

Ma intrebam daca cineva m-ar putea lamuri in legatura cu legalitatea actiunilor a doi politisti, care m-au condus la sectie "in vederea stabilirii identitatii" DUPA ce le-am furnizat codul numeric personal si au confirmat, prin instrumentele electronice proprii, ca eu sunt persoana respectiva. Mentionez ca, anterior, apelasem numarul de urgenta 112 pentru a reclama o potentiala infractiune si in acest fel am intrat in contact cu cei doi politisti.
La sediul politiei am avut parte de un tratament ostil, cu iz puternic de razbunare, in care am fost supus inclusiv unui control corporal - mi s-a solicitat sa golesc buzunarele si sa prezint toate lucrurile pe care le aveam asupra mea. Precizez ca s-au intocmit doua procese verbale - unul de conducere la sediul politiei si altul de control corporal. Nu mi s-a aplicat vreo sanctiune contraventionala sau de alta natura. Controlul corporal il apreciez drept abuziv si ilegal, deoarece nu ma incadram in nici una din situtatiile exprese prevazute la art 35 alin 1 din legea 218/2002. Am cazierul imaculat si nici nu consider ca am comis vreo ilegalitate.
As aprecia orice sugestie ori indrumare in legatura cu modul in care as putea sa procedez in continuare, pentru ca au fost momente umilitoare si revoltatoare in care, din potentiala victima, am devenit un suspect si tratat aproape ca un infractor.
Multumesc.
Da, mea culpa, e vorba, în realitate, de art. 39;
Modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale condominiului, precum şi amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectaţi şi pe baza autorizaţiei de construire, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Vecinii au solicitat deja primăriei revocarea autorizației de construire, dar mă îndoiesc că se va întâmpla asta. Rămâne să se hotărască dacă își vor angaja un avocat pentru a ataca în contencios actul. Problema e că marea majoritate sunt pensionari, și le cam lipsesc motivația și energia.:) Voiam să mă lămuresc dacă există vreo posibilitate de antrenarea răspunderii - inclusiv penale - a celor de la asociație, pentru că totul s-a făcut foarte rapid și în mare secret.
Mă certați degeaba, domnu'! Nu reprezint nici o asociație de proprietari, e vorba despre blocul în care locuiesc părinții mei. Asociația/comitetul executiv a dat avizul, deși știa că marea majoritate a locatarilor se opun, iar primăria a dat autorizație de construire pentru o ușă din exterior pentru viitorul cabinet, deși nu există acordul scris al tuturor proprietarilor din bloc (fiind vorba de parte comună, în accepțiunea Codului Civil și a Legii 196/2018).
Mulțumesc pentru răspunsuri. În apartament va funcționa un cabinet medical stomatologic, deci sediu lucrativ.
Dilema mea era dacă asociația de proprietari poate refuza să ofere acel aviz, chiar dacă proprietarii din imediata vecinătate și-au dat deja acordul pentru schimarea destinației locuinței. Găsisem o speță de prin 2010, parcă, unde instanța a obligat asociația să acorde avizul (sentință dată, evident, în baza legislației în vigoare atunci).
Găsesc absurdă ideea ca asociația să fie obligată să-și dea avizul atunci când doar proprietarii din imediata vecinătate și-au exprimat acordul, iar restul proprietarilor din bloc se opun deschiderii cabinetului stomatologic. Ce logică ar avea introducerea în lege a acestui aviz al asociației, din moment ce el este pur formal? Lași doar acordul vecinilor, și e mai simplu.
Aviz schimbarea destinației locuințelor. Comitetul executiv din cadrul asociației de proprietari este obligat să acorde acest aviz scris (prevăzut la art 40 alin 1 din L 196/2018), doar dacă există acordul proprietarilor direct învecinați? Sau este necesar să se consulte și cu restul proprietarilor înainte de acorda acest aviz, pentru a afla și eventualele lor obiecții? Vă mulțumesc.