avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Activitate attila24nagy

Activitate attila24nagy

Buna ziua.Va mutumesc pentru raspunsul prompt,daca nu cer prea mult sunteti amabil sa-mi spuneti pe baza carei legi pot hotari consilile locale alte taxe sau taxe speciale.Eu am cautat dar n-am gasit decat asta Legea nr.225/2015

CAPITOLUL VIII - Taxe speciale

ART. 484 - Taxe speciale

(1) Pentru funcționarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice și juridice, precum și pentru promovarea turistică a localității, consiliile locale, județene și Consiliul General al Municipiului București, după caz, pot adopta taxe speciale.

(2) Domeniile în care consiliile locale, județene și Consiliul General al Municipiului București, după caz, pot adopta taxe speciale pentru serviciile publice locale, precum și cuantumul acestora se stabilesc în conformitate cu prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituția sau serviciul public de interes local, potrivit regulamentului de organizare și funcționare al acestora, sau de la cele care sunt obligate, potrivit legii, să efectueze prestații ce intră în sfera de activitate a acestui tip de serviciu.

CAPITOLUL IX - Alte taxe locale

ART. 486 - Alte taxe locale

(1) Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București sau consiliile județene, după caz, pot institui taxe pentru utilizarea temporară a locurilor publice și pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură și arheologice și altele asemenea.

(2) Consiliile locale pot institui taxe pentru deținerea sau utilizarea echipamentelor și utilajelor destinate obținerii de venituri care folosesc infrastructura publică locală, pe raza localității unde acestea sunt utilizate, precum și taxe pentru activitățile cu impact asupra mediului înconjurător.

(3) Taxele prevăzute la alin. (1) și (2) se calculează și se plătesc în conformitate cu procedurile aprobate de autoritățile deliberative interesate.

(4) Taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă este în cuantum de 500 lei și poate fi majorată prin hotărâre a consiliului local, fără ca majorarea să poată depăși 50% din această valoare. Taxa se face venit la bugetul local.
(5) Pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri, deținute de consiliile locale, consiliul local stabilește o taxă de până la 32 lei, inclusiv.

(6) Prin excepție de la prevederile alin. (1), consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București și consiliile locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, pot institui taxa pentru reabilitare termică a blocurilor de locuințe și locuințelor unifamiliale, pentru care s-au alocat sume aferente cotei de contribuție a proprietarilor, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Va multumesc anticipat.
Buna ziua.Detin o proprietate in loc.Dorobanti,jud.Arad,vrand sa platesc impozitul vad ca pe desfasurator pe langa "impozit pe constructii persoane fizice-18 lei" si"impozit pe terenuri persoane fizice-77 lei" mai apare o rubrica "TAXA PUBLICA de GOSPODARIRE COMUNALA-68 lei".Intrebarea ar fi,cat de legala e acea taxa de gospodarire in contextul in care pe o proprietate in Municipiul Arad nu am platit niciodata alte taxe in afara de impozit pe teren sau constructii?Am dat telefon la Primarie iar explicatia a fost ca este hotarare de consiliu si din acea taxa se plateste intretinerea drumurilor a spatiilor verzi a locului de joaca,etc.Cat de legala e acea taxa mai ales ca de cand locuiesc in localitate n-am vazut pe nimeni sa-mi faca curat in fata casei(nici nu e nevoie,consider ca e obligatia mea) sau pe strada.Va mutumesc anticipat pentru raspuns.