Din pacate m-am inselat. Dupa sedinta in care s-a propus modificarea regulamentului si s-a votat schimbarea lui (de care am aflat din surse neoficiale) s-a mai facut o sedinta in care s-a votat in forma originala, respectiv 5 cm (in total au fost 3 sedinte). Domnul director mi-a trimis raspunsul in scris prin care imi comunica faptul ca regulementul intern al scolii devine lege pentru personalul didactic, nedidactic, parinti si elevi si vor face demersurile necesare pentru respectarea integrala a acestuia. I s-a atras atentia copilului meu sa se tunda ca un baiat normal iar acesta m-a intrebat acasa daca el este normal si m-a rugat sa nu-l tund, ca "eu vreau sa raman eu". Am facut o sesizare la inspectorat dar mi-au spus ca nu e de competenta lor sa-mi spuna daca e discriminare sau au fost incalcate drepturile copilului si ca nu scrie nicaieri ca nu este voie sa impui un anumit numar de centimetri. Oare dreptul la integritate fizica si psihica din Constitutie (art.22) nu este suficient? In eventualitatea in care o sa mai primesc sfaturi si incurajari va multumesc anticipat.
Am castigat. S-a modificat regulamentul intern al scolii. Va multumesc pentru sfaturi si incurajari.
Doamna Corina, eu personal va sfatuiesc sa luptati . Si la scoala fiului meu este obligatorie uniforma dar lucrul acesta nu m-a deranjat, chiar daca preferam ceva mai lejer in schimbul camasii, pantalonilor de stofa si cravatei. Am fost intrebati la inceput de an daca dorim o altfel de uniforma dar in acelasi timp a fost laudata din plin uniforma actuala, cat este de frumoasa si ca scoala o are de 10 ani incat nimeni nu a indraznit sa schimbe ceva. La dvs.situatia este alta, nu v-a intrebat nimeni. Daca doriti va trimit prin email sesizarea mea desi eu am mers mai mult pe discriminare si pe drepturile copilului.
Multumesc, o sa la adaug. Oricum la sesizarea mea atasez si legile, poate domnul director nu le cunoate. Am avut noroc de doamna invatatoare , care are experienta , si ne-a luat apararea spunand ca atata timp cat copilului ii sta bine, este curat si ingrijit pe ea nu o deranjeaza. Problema este cat va rezista presiunii deoarece domnul director ne-a spus noua, parintilor, ca ii va lua premiul de 2 % daca nu va face presiuni asupra copilului pana il tundem sau mai bine il mutam la alta scoala. Probabil domnul director a uitat ca invatamantul de stat este gratuit si obligatoriu. Am inteles de la celelalte cadre didactice ca dupa ce se voteaza regulamentul va intra prin clase si va masura cu rigla parul copiilor. Mie mi se pare o masura umilitoare si degradanta si nu vreau ca cineva sa se atinga de copilul meu. Ne-a mai amenintat ca ii va scadea nota la purtare dar si asta este o aberatie, un copil de 7 ani nu se poate duce singur la tuns asa ca aceasta masura disciplinara nu are decat sa le-o aplice parintilor. A mai precizat ca acest regulament este de 17 ani si am venit noi acuma sa-l schimbam si ca a mai fost un nebun ca noi care pana la urma si-a mutat copilul ca nu a avut incotro. Eu sper sa nu-mi mut copilul, sa nu-l tund si sa fac dreptate. Si cred ca am sa reusesc cu putin ajutor.
Multumesc pentru promptitudine. Sincer si eu m-am gandit ca ar tine de contencios dar nu eram sigura dar sa stiti ca sunt deschisa la orice sfaturi. Am redactat sesizarea adresata conducerii scolii pentru excluderea acelui articol, saptamana aceasta o depun la secretariat si astept raspunsul lor. Mi-am intemeiat cererea pe Constitutie, Ordonanta nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, Legea 18/1990 privind drepturile copilului si Ordinul nr.4925/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar in care este stipulat ca tinuta elevului sa fie una decenta si atat. In functie de raspunsul lor ma adresez Inspectoratului scolar si dupa raspunsul acestora instantei judecatoresti. Sper sa rezolv ceva, ma lupt pentru drepturile copilului meu. Sunt hotarata sa nu cedez iar daca se vor face presiuni asupra copilului ii voi face o plangere la Parchet pentru abuz in serviciu si purtare abuziva (sper din tot sufletul sa nu se ajunga aici). Va multumesc si astept noi sfaturi.
Buna ziua. Cum pot ataca un regulament intern scolar, mai precis un singur articol (care prevede tunsoarea la baieti de pana la 5 cm)? Tin sa precizez ca se fac presiuni asupra invatatoarei sa se poarte urat cu copilul pana il tund (are cam circa 10 cm si consider ca sa ii sta bine) sau il mut la alta scoala. Este de competenta instantei de contencios administrativ? Mai intai ma adresez Inspectoratului scolar (asta stiu) si in functie de raspuns ce sanse am in fata instantei, si pe ce lege sa merg? Va multumesc.