Buna ziua! Numele meu este Nicoleta și as avea nevoie de cateva sfaturi / păreri cu privire la situația in care ma aflu. Eu locuiesc cu familie mea (soț și copil) in străinătate, in Suedia, iar fratele meu locuiește și el in străinătate, cu familia lui (soție și copil) in Elveția.
Tatăl meu a decedat acum 2 ani, după care am făcut succesiunea cu mama, și fratele meu. La scurt timp însă, mama s-a îmbolnăvit, iar pentru aproape un an de zile, și eu, și fratele meu, am făcut sacrificii astfel încât sa putem sa o vizitam cât mai des. In ultimele sale luni de viața in schimb, mama s-a îmbolnăvit mai grav și a avut nevoie de îngrijire / supraveghere permanenta. Datorită faptului ca și eu, cât și fratele meu locuim in străinătate (cu locuri de munca permanente, copii și alte dependințe), nu am reușit sa venim înapoi in România, pentru a putea asigura îngrijirea permanenta a mamei. S-a discutat îngrijirea medicală permanenta (la o facilitate autorizată), însă pana la urma, fratele meu a reușit sa o ducă pe mama, cu el, in Elveția.
După aproximativ 3 luni însă, starea acesteia s-a deteriorat, și a decedat la spital (in Elveția).
Acum, la aproximativ 8 luni după decesul ei, am început discuțiile cu fratele meu, despre succesiune. Este vorba despre un apartament, care este deocamdată împărțit astfel: după succesiunea după tata, eu am 17%, fratele meu are 17%, iar mama avea 66%.
Problema este ca fratele meu se opune vehement împărțirii in mod egal a părții mamei (33% pentru fiecare), astfel încât fiecare sa avem 50% din apartament, pe argumentul îngrijirii mamei in ultimele luni (cele 3 luni menționate mai sus). De asemenea, el a spus ca are o donație facuta de mama, prin care ii cedează lui partea ei din apartament.
Sunt in procesul de a deschide un proces, deoarece cred ca procentajul ar trebui împărțit egal.
Întrebările mele sunt:
- dacă el intr-adevăr are o donație (facuta de mână, sau chiar in fața unui notar elvețian), ar fi aceasta valabilă si ar putea aceasta sa afecteze in mod permanent procentajul final pentru împărțirea apartamentului?
- dacă donație nu exista, nu ar trebui ca apartamentul sa fie împărțit in mod egal, in mod direct? Ce fel de demersuri se fac pentru a se decide împărțeala finala? Care sunt criteriile pentru a se face aceasta împărțeala? Faptul ca fratele meu a îngrijit-o pe mama in ultimele sale luni din viața, ar putea avea un impact negativ asupra moștenirii mele? (Mentionez ca relațiile cu mama erau foarte bune cu mine, cât si cu fratele meu - eu am încercat sa ajut mereu prin orice mijloace - fie ele financiare, fie prin prezența mea, atunci când serviciul meu îmi permitea asta)
Va mulțumesc anticipat!