avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate Danblk

Activitate Danblk

Va multumesc frumos pentru raspuns!

O seara buna va doresc!
Va salut cu stima si respect!

La data de 17/06/2023 mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 120 de zile pe temeiul a doua fapte comise.
Una dintre ele a fost, conform procesului verbal “iar la km 106+400m, a efectuat IV (IV aici cred ca reprezinta clasele de sancțiuni) manevra de depasire a autoturismului Skoda cu nr …, peste marcajul longitudinal continuu, aplicat vizibil pe carosabil.”
Domnul politist invocand in procesul verbal la sectiunea “Fapta savarsita este prevazuta si sanctionata de: articol prevedere 120/1/i, act normativ Hg 1391/06, articole sanctionate 101/3/g, act normativ Oug 195/02”, deoarece am executat o depasire pe un drum drept care se termina intr-o curba destul de larga, dar care totusi dispunea de copaci la inceput acesteia (pe partea de contrasens) care impedicau vizibilitatea.
Datorita neatentiei, oboselii, am considerat ca la viteza de 100 km/h (viteza legala pe acel drum), dupa ce am depasit regulamentar prima masina, am decis ca pot depasi si a doua masina in conditii de siguranta, fiind posibil acest lucru prin simplul fapta ca a doua masina circula cu o viteza mica, indiferent daca din sens opus ar fi aparut alta masina.
Dar in momentul in care executam manevra de depasire, aproape terminand manevra, o autospeciala de politie a aparut din curba. Dupa acest lucru, adevarul este ca m-am pierdut si am avut o intentie de a intra inapoi in spatele celei de a doua masini, piscand frana, dar, datorita emotiilor am continuat sa depasesc, ajungand sa depasesc a doua masina fara a pune in pericol autospeciala sau alti participanti la trafic, martor fiind si prietena mea care era in dreapta si a sesizat faptul ca aveam destul timp sa termin manevra de depasire fara a produce o coliziune. Dar, din pacate, desi drumul era drept cand am inceput manevra de depasire, si era permisa depasirea prin marcajul discontinuu, manevra a fost terminata pe linie continua putin depasind sfarsitul liniei discontinue deoarece abia incepea curba.

Cea de-a doua fapta, pentru care am gasit informatii cum ca s-ar sanctiona cu permisul suspendat pe 30 de zile, a fost, conform procesului verbal “De asemenea, contravenientul V (V aici cred ca reprezinta clasele de sancțiuni) nu a aproximat distanta efectuarii manevrei de depasire, din sens opus circuland autospeciala MAI cu nr. …, a carei conducator a fost nevoit sa efectueze manevra de evitare a coliziunii.”
Domnul politist invocand in procesul verbal la sectiunea “Fapta savarsita este prevazuta si sanctionata de: articol prevedere 120/1/j, act normativ Hg 1391/06, articole sanctionate 101/3/g, act normativ Oug 195/02”.
Acest lucu nu este adevarat, deoarece, nu a iesit de pe carosabil, nu a tras brusc de volan, sau oricare alta manevra care sa indice acest fapt, iar, acest lucru putand fi confirmat si de mine, si de prietena mea care a fost martora la eveniment.

Prietena mea nu a fost trecuta ca martor in procesul verbal, si nu a fost intrebata nimic legat de producerea evenimentului.
Domnul pe care l-am depasit in apropierea curbei, cel cu Skoda, a fost trecut ca martor in procesul verbal.

Prima data cand am fost oprit, am fost tras pe dreapta de catre un singur domn politist, care nu s-a legitimat, si care nu a pornit inregistrea audio/video la acel moment. Dupa ce acesta a coborat recalcitrant datorita a ceea ce s-a intamplat, mi-a cerut documentele, asa ca i-am inmanat documentele aferente. Dupa inmanarea acestora, domnul politist mi-a spus sa astept cateva minute, acesta intorcandu-se la locul producerii manevrei, aducand totodata de fata inca un politist cu acesta (sunt aproape sigur de acest fapt, deoarece in masina lui am sesizat o silueta pe locul din dreapta. In prima instanta fiind singur, deoarece am vazut la el in masina cand mi-a spus sa vin dupa el dupa ce a pornit girofarele, dupa producerea evenimentului) si ultimul domn conducator auto pe care l-am depasit in ultima instanta, pentru a fi martor. Presupun ca nici atunci, cand discuta cu martorul, domnul politist nu a inregistrat audio/video.
Dupa ce a revenit domul politist, acesta s-a ocupat mai intai de domnul conducator auto care a fost desemnat martor, permitandu-i mai apoi sa isi continue drumul, inainte de a ma aborda. Totodata, inainte sa imi inmaneze inapoi documentele (in afara de permis), si de a incepe procesul pentru semnarea procesului verbal, abia atunci a pornit inregistrea audio/video (nelegitimandu-se nici atunci, el doar mi-a adus la cunostinta faptul ca sunt inregistrat audio/video, si a demarat procesul sanctional). Tot in acelasi timp, dupa ce a revenit, acesta si-a adus un coleg politist (in prima instanta, domnul politist fiind singur in autospeciala), deoarece am observat, fiind tras pe dreapta, o silueta pe scaunul din dreapta din autospeciala duster.
Citind codul rutier, si verificand diferite articole, am observat, pentru prima fapta, ca pedeaspa pentru efectuarea depasirilor periculoase (Art.100 (3) e) nerespectarea regulilor privind depășirea) este suspendarea permisului de 30 de zile. Iar, pentru a doua fapta nu am gasit nimic, decat persoane care au comis aceeasi fapta, si care au spus ca le-au fost suspendat permisul pe 30 de zile, nu stiu in ce articol se poate incadra aceasta fapta. Dar, adunand aceste doua fapte, tot nu se putea ajunge la 120 de zile de suspendare a permisului. Cred ca am fost neindreptit prin aceasta sanctionare, si ca permisul meu ar fi trebuit sa imi fie suspendat pe 60 de zile.

Inteleg faptul ca am gresit, si merit sa fiu sanctionat conform legii. Dar in opinia mea, nu atat de drastic, deoarece nu am pus in pericol pe nimeni in situatia respectiva, desi atentia trebuie sporita si trebuie sa fiu mult mai vigilent, si sa evit depasirile in apropiere de curbe deoarece se pot dovedi fatale in alte contexte.
Inteleg ca am gresit, dar nu am gresit ca un teribilist, si stiu sigur, si eu si prietena mea, ca nu am pus in pericol viata nimanui. Regret fapta, neatentia si oboseala (nu m-am grabit, am crezut in mod incorect ca pot executa manevra dinainte de a incepe curba, in mod perfect regulamentar) isi spun cuvantul, si e normal sa fiu sanctionat pentru greseala mea, dar 120 de zile pare deplasat in acest context, si reprezinta o sanctionare incorecta.

Imi doresc sa stiu parerea dumnevoastra, a unor oameni avizati.
Oare datorita prezentei mele (fiind foarte timorat si panicat, in mod vizibil), acesta nu a mai verificat articolele aferente din lege? Se poate sa contest acest lucru, am sanse de castig in instanta? Deoarece sunt student, si cele patru luni interfereaza cu studiile mele, neavand posibilitate de transport, si avand nevoie de masina pentru a-mi aduce lucrurile in orasul in care sunt student. Din nou, imi asum fapta si consider ca merita sa fiu sanctionat, dar nu pentru 120 de zile.

Si as vrea sa va mai adresez o ultima intrebare, dat fiind faptul ca perioada insumata la 120 de zile, de cele 2 fapte, poate fi eronata, exista totusi posibilitatea sa reduc, prin intermediul instantei, perioade de suspendare a permisului?

Va multumesc anticipat, si va apreciez si va respect deosebit de mult pentru sfaturile dvs.