domnule diaconu, poate daca ati fi citit discutia de mai sus cu cetateanul ce a fost practic sechestrat in autobuz cu mai multa atentie, asa ati fi avut o imagine mai clara.
domnul nu avea la el portofelul...nici act, nici bani. a cerut controlorilor sa sune la politie sa vina un echipaj pentru a-i verifica prin statie datele, dar acestia au refuzat. chiar si asa i s-a cerut mita, chiar daca omul nu avea la el nici un leu (si mai e si ilegal). cetateanul a sunat la 112 pt a veni politia ca sa-l elibereze din autobuz, si cand aceasta a sosit i-a dat datele pentru verificare.
am incercat sa strabat documentul acela de 160 de pagini si cum nu sunt un priceput, nu-mi dau seama unde este acel fragment care spune ca poti fi retinut conform legii.
concluzia: un controlor RATB nu poate retine o persoana (in autobuz ori in afara acestuia), daca aceasta doreste sa paraseasca zona, decat daca in prezenta sa se afla un politist.
Art. 189. - Cheltuielile necesare pentru efectuarea actelor de procedura, administrarea probelor, conservarea mijloacelor materiale de proba, retribuirea aparatorilor, precum si orice alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea procesului penal se acopera din sumele avansate de stat sau platite de parti.
Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au dreptul de a retine persoane.
Exemplu clar: controlorii RATB nu au voie sa retina persoane decat daca in prezenta lor exista un politist care are aceasta autoritate. In caz contrar este privare de libertate, din cate am aflat.
Nu stiu cum sa caut pe google articolul si va rog pe dumneavoastra sa ma ajutati.