Daca nici eu nu am fost la notar in termen de 6 luni de la moartea tatalui meu pentru acceptarea mostenirii atunci nu cred ca ar fi un avantaj pt mine in proces faptul ca nici sotia supravietuitoare nu a facut acest lucru.
Ar putea totusi sa se tina cont ca eu am acceptat tacit mostenirea si am preluat toate cheltuielile si am renovat intre timp imobilul (fapte ce le pot dovedii prin chitante)?
Va multumesc mult pt raspunsurile oferite.
Problema este ca am consultat mai multi avocati si am primit raspunsuri diferite,de aceea as fi dorit sa inteleg si eu in ce conditii se aplica articolul 31 din codul familiei.
As avea nevoie de cateva sfaturi in privinta unui proces pentru succesiune.
Masa succesorala este compusa dintr-o casa mostenita de tatal meu de la parinti.daca tata nu a fi decedat anul trecut,el impreuna cu sora sa ar fi trebuit sa fie mostenitorii acestei case.
Cand a murit tatal meu era casatorit.Facuse o casatorie de convenienta cu o femeie ce dorea sa-si schimbe numele pt ca avea interdictie de intrare in Italia.In schimbul unei sume de bani tata a acceptat s-o ajute.
Acum,dupa un an de la decesul tatalui meu,acea femeie a dat-o in judecata pe matusa mea pt impartirea mosenirii.Cu toate ca stie de existenta mea(eu fiind singurul sau copil),eu nu am fost inclusa in proces.
M-am documentat un pic in privinta acestui subiect,dar am mai multe nelamuriri si de aceea as avea nevoie de ajutor.
Mostenirea este considerata bun proriu, de aceea nu ar trebui sa intre in masa succesorala conform art 31 din codul familiei,in concluzie aceea femeie ar trebui sa nu aiba nici un drept asupra casei,fiind mostenita de catre tata de la parintii sai.
In acelasi timp,conform legii 39/1944 sotia supravietuitoare are dreptul la un sfert din mostenire daca vine la succesiune cu copiii legitimi.In acest caz casa disputata se va imparti in doua parti-o parte o va primi matusa mea,iar o parte se va imparti intre mine(3/4) si sotia supravietuitoare(1/4).
Nu am inteles de fapt,daca in situatia de fata are sau nu dreptul la mostenire presupusa sotie.
Daca are conform legii dreptul la mostenire,as avea sanse sa dovedesc ca ar trebui sa primeasca mai putin pt ca nu a contribuit cu absolut nimic la acea casa,fiind vorba de fapt de o casatorie de convenienta?
Am mai multe dovezi in acest sens--nu au avut niciodata domiciliu comun,tatal meu a incercat sa bage divort,dar din cauza bolii de care suferea nu s-a mai putut prezenta la proces si s-a anulat actiunea?nu stiu daca ar conta foarte mult si faptul ca ea a avut interdictie de iesire din tara si pe aproape toata durata casatoriei a fost plecata in Italia.