Buna ziua. Vreau sa il ajut pe varul meu cu cateva probleme la care a ajuns si nu reuseste sa le rezolve amiabil
1) Pe final de 2021 , a avut nevoie de niste renovari la casa , si i s-au recomandat niste 'meseriasi' prin unchiul lor (care nu e implicat) . Si-au facut treaba dar pe langa ca n-au oferit factura/chitanta , observand ca are bani , unul dintre ei a profitat si a pretins ca a luat 3000lei bani de la camatari si ca are nevoie de ajutorul varului meu altfel nu stie ce o sa se faca cand o sa vina aia sa-si ia banii .. si i-a zis ca ii da inapoi dupa 1 luna , bineinteles nici pana azi nu a dat nimic , ba mai mult l-a blocat peste tot . Are si martori si poze la conversatii
2) A vrut sa cumpere un fast-food ,vanzatorul n-a facut nici contract chiar daca promisese ca face actele imediat ,era vorba fie de 6000euro ,fie auto+diferenta ulterior , varul meu i-a dat un audi si l-au evaluat la ~3000eur ,iar respectivul trebuia deja sa faca contractul in care trecea afacerea pe numele varului meu . Cateva zile mai incolo i-a trimis si diferenta de 3000euro , si la scurt timp ii zice respectivul ca business-ul nu mai e profitabil si ca mai bine il inchide si-si ia utilajele care oricum valoreaza banii aia , deci clar a incercat sa-l abureasca sa nu mai faca actele. Situatia a fost foarte favorabila pentru respectivul , masina se stricase si a zis ca prefera banii si ca o muta la loc pe numele varului .. i-a trimis banii dar masina n-a mai mutat-o pe numele lui si nici utilajele/banii de pe utilaje(sau de pe fast-food) nu si i-a luat , deci a pierdut si 6000eur si masina . Are dovezile de plata la tot si poze conversatii
E inselaciune sau furt sau la ce se incadreaza si ce e de facut ?