In primul rand multumesc frumos pentru linkul catre ANRE. :)
In al doilea rand, fara vreo dorinta de a supara vreun moderator sau admin, strict ca o clarificare a ideii emise de mine mai sus: posibil sa nu aiba sens in mod universal, insa in cazul nostru, prin natura instalatiei vechi de gaze, cand ni s-a montat teava noua, contorizata individual, nu a fost posibila eliminarea celei vechi (pentru ca unii vecini inca se folosesc de aceasta). Prin urmare, daca la mine in apartament se produce o scurgere de gaze, chit ca electrovalva imi opreste mie gazul de la contor inspre punctul de consum, eu raman cu o teava presurizata, in care am gaz, in proximitatea celei oprite de electrovalva, iar in "situatia improbabila" a unui incendiu aparut accidental in spatiul meu, este posibil sa afectez si restul blocului prin teava comuna veche. Nu am dormit de peste 24h, dar sper sa aiba sens ce am explicat mai sus.
In mintea mea are (oricat de absurd poate sa sune) sens, pentru ca daca are sens sa opresc teava mea de consum cu electrovalva, ca sa nu avem explozii de proportii, probabil as vrea sa o opresc si pe cea istorica (adica si pentru restul de locatari), chit ca nu o folosesc, dar produce acelasi pericol ca si cea noua, in contextul local.
Pentru asta am cerut, daca stie cineva dintre voi care-s legile unde sunt mentionate detaliile clare despre ce-i obligatoriu vis-a-vis de detectoarele de gaz.
Altfel, pesonal, gasesc ca exista logica. Faptul ca detectorul imi inchide mie, individual, gazul nu inseamna ca problema este rezolvata si pericolul inlaturat. Nu vreau sa fac un roman aici, insa cred ca exista cazuri in care este preferabil sa poti apela si la aceasta solutie, in care gazul a fost oprit pentru toata instalatia, in ideea de a preveni probleme mai setioase decat scapari de gaze la un singur locatar. Totusi, nu-s expert in gaze si toata problematica, deci este posibil sa gresesc...
Revin totusi cu rugamitnea, daca se poate, sa-mi dati o lista cu legile care acopera acest subiect.
Ne puteti spune si care sunt legile actualizate care stipuleaza concret detaliile referitoare la detectoare si asociatiile de proprietari, va rog? Instalatorii insista ca trebuie puse detectoare wifi, iar ANRE nu se grabeste sa ne raspunda cu explicatii despre obligativitatea sau lipsa acesteia privitor al tipul concret de detectoare.
Personal fac parte dintr-o asociatie de proprietari care are deja detectoare si pe instalatiile vechi, dar si pe holul blocului, cat si inainte de fiecare contor individual pentru apartamentele contorizate. Cu toate acestea ni se explica de catre instalatori doar faptul ca in cazul unui incident la un apartament (nu pe sala blocului) se opreste gazul individual la apartamentul afectat, dar nu si pe coloanele principale. Cata vreme povestea lor are sens logic, ne este imposibil sa gasim legislatia in materie ca sa putem sa lamurim toti locatarii despre termenii si obligatiile legale in viguare.