avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Activitate IonSab

Activitate IonSab

Multumesc pentru raspuns.

Avand in vedere ca, din documentul primit de la IJC, reiese ca fiecare parte trebuie sa faca expertiza aceasta pentru partea lor de constructie (vecinul pentru zidul lui, noi pentru gardul nostru), intrebarea este, cum pot forta vecinul sa isi faca expertiza lui (pe banii lui)?

Pe mine nu ma incalzeste ca fac expertiza pt constructia mea, care nu este in pericol sa cada, sau sa le puna viata/proprietatea in pericol (90% este lipita de o alta constructie de-a lui)... iar dansul insista sa ramana indiferent? Pot eu sa solicit expertiza aceasta pentru constructii care nu sunt ale mele, ca si acest zid?

Mergand pe ideea ca IJC ar fi obiectiv, ce poate face IJC in afara sa constate, respectiv sa il amendeze pe respectivul? Presupun ca amenda va fi mult mai mica decat o eventual cheltuiala cu demolarea si refacerea (corespunzatoare) Eu tot raman cu o constructie subreda care imi ameninta viata/proprietatea... Daca in urma expertizei, rezulta ca zidul trebuie daramat si refacut corespunzator, eu nu am cum sa il daram, deoarece nu este proprietatea mea... lasand la o parte faptul ca inseamna sa imi asum eu noua investitie...
Zid intre proprietati - probleme cu vecinul care l-a construit

Buna ziua,

Imi cer scuze in avans pentru lungimea textului, dar situatia nu e atat de simpla incat sa o pot exprima doar in cateva randuri.

Sunt co-proprietar prin donatie al unui imobil (casa + curte) despartit de un vecin prin constructii efectuate de ambii proprietari. Zidul construit de vecin este un zid de caramizi, netencuit pe partea noastra, cu o fundatie prost executata. Gardul construit de bunicii mei, este format din o fundatie supraterana, stalpi din teava de otel (nezincat), gardul propriu zis din plasa de sarma impletita, si ulterior niste tabla vopsita, pentru intimitate/protectie. Zidul vecinului are o inaltime de cca 3 m, iar distanta intre casa noastra si zid este de sub 1 m, pe casa fiind pozata si teava de alimentare cu gaz. Zidul are o inclinatie (spre casa noastra) observabila cu ochiul liber, iar fundatia (supraterana) de 0,8 m, este in stare avansata de degradare (pe alocuri, armatura este expusa, si iese din fundatie existand pericol de ranire, aceasta fiidn si corodata datorita umezelii. In plus, fundatia are multe pietre de râu, folosite ca sa economiseasca betonul probabil, pietre ce cad la cea mai mica atingere, si care blocheaza rigola turnata de bunicii mei, rigola al carei rol este de a ajuta la evacuarea apei de ploaie ce altfel ar stagna in curte....

Deoarece intentia noastra de a rezolva problema pe cale amiabila, a fost un esec, cu acest vecin existand animozitati transgenerationale, acum cativa ani parintii mei au facut o solicitare la Inspectoratul Judetean in Constructii. Reprezentantul IJC care venit, a constatat unele probleme inclusiv lipsa tencuielii zidului, inclinatia zidului spre partea noastra (atunci, cu cel putin 1 grad), fundatia deteriorata, lipsa stalpilor de sustinere, etc. La solicitarea lui de a analiza zidul si pe partea vecinului, acesta s-a lovit de un refuz categoric (acompaniat de injurii).

In adresa de raspuns emisa ca urmare a vizitei din teren, reprezentantul IJC a solicitat ca AMBELE parti sa efectueze o expertiza "tip A" (?), pentru partea lor din zid/gard ( fara sa dea explicatii (sa indice ce reprezinta expertiza respectiv, cine este autorizat in zona sa o efectueze, etc) in caz contrar ambele parti fiind pasibile de amenda. Totodata, repr. IJC a INSINUAT ca existenta rigolei ar fi un motiv pentru starea avansata de degradare a fundatiei zidului.... dar fara sa spuna ceva concret. Lucru ce mi s-a parut ciudat, deoarece povestea cu rigola era laitmotivul vecinului, iar reprezentantul IJC nu a atras atentia asupra ei in cadrul vizitei in teren, ceea ce mie imi "spune" ca reprezentantul IJC a fiost contactat ulterior de cineva din partea vecinului si i s-a prezentat partea lor de poveste.

Precizez ca pana azi, nici o parte nu a efectuat expertiza respectiva.
In plus precizez ca din cate stiu vecinul cu pricina are rude (fiu/fiice) cu "relatii" de ambele parti ale legii, care ma pot 'tampona'. Fiul cel mare este bun amic cu seful ITC (unitate superioara IJC), deci pot considera IJC ca fiind lipsita de fair play, iar fiicele au legaturi cu sistemul juridic (una fiind avocat/judecator... nu stu sigur), respectiv cu elemente din cealalta parte a legii (interlopi cu firme de paza,,, deci cu acces la batausi cu acte in regula).

In concluzie, am urmatoarea intrebare: Ce pot sa fac (legal) sa imi pot proteja (co)proprietatea, viata mea si a celor dragi mie care ar putea fi afectati de o eventuala (si probabil) prabusire a zidului?

Reamintesc ca pe peretele casei noastre, este pozata o teava de gaz, care in mod sigur va fi afectata si ea de prabusirea zidului, iar in caz de rupere si o eventuala explozie, chiar si proprietatea lor va putea fi afectata, casa lor fiind si ea construita la o distanta mica de zid (cca 3-4 metri de zidul lor.).

Multumesc anticipat si imi cer scuze inca o data pentru lungimea textului.