avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Activitate mihizzle@gmail.com

Activitate mihizzle@gmail.com

Va multumesc tuturor pentru sfaturi.
Szekely Barna a scris:
E cert că banca nu poate continua administrarea unui om decedat. Trebuie lichidat integral. Prin lichidare parțială nu au rezolvat nimic. Probabil de asta va solicita să fiți toți prezenți. Asta ar apărea în Regulamentul Intern și atunci nu exista nici o instituție (ASF, ANPC, etc.)care să spună că au făcut un abuz,etc.


Noi nu i-am cerut bancii sa lichideze contul, ci sa elibereze fiecaruia suma cuvenita prin actele succesorale. Daca toate celelalte banci au fost de treaba, nu inteleg de ce aceasta este singura care face exceptia. Bancile celelalte urmeaza aceleasi legi si deci totul are de-a face ori cu regulamentul intern al bancii cu pricina ori cu decizia personala a unui angajat.

Eu ma intrebam daca nu cumva banca nu are dreptul, legal vorbind, sa faca astfel si profita de faptul ca omul de rand nu stie ce drepturi are. Astfel de practici sunt foarte comune in Romania, din pacate.


mrays99 a scris:
Cum a mai fost deja mentionat, cel mai probabil banca doreste lichidarea intregii sume si inchiderea contului defunctului, ca sa nu aiba dificultati ulterioare cu costurile legate de eventualele comisioane si speze bancare (cine, cum le suporta)...asa, inainte sa elibereze toata suma, o sa opreasca banutii de comisioane, apoi elibereaza suma ramasa. In plus, pentru banca este un mijloc de a face rost de banuti ieftini....ma gandesc ca sunt deja pe un cont curent cu dobanda zero.


La o alta banca, imediat ce am sesizat banca cu privire la deces, contul a fost "pus la gheata" si s-au oprit toate dobanzile, comisioanele etc. De aceea am considerat ca nu ar fi o problema pentru banca sa-i dea fiecaruia cat i se cuvine, asa cum au facut si celelalte banci.
Înțeleg că se poate face procură. Dar întrebarea este dacă este legal ca banca să nu permită niciunui moștenitor să retragă suma care i se cuvine fără ca toți moștenitorii să fie prezenți (fizic sau prin procură).

Dacă, ipotetic vorbind, unul din moștenitori refuză să participe pentru a-i frustra pe ceilalți moștenitori? Nu ar trebui legea să oblige banca să elibereze fiecărui moștenitor partea sa indiferent de ce fac ceilalți moștenitori?

raluk0207 a scris:

Sa o forțați cum, de la distanta?
Moștenitorii pot face o procura unuia dintre ei, prin care sa îl imputerniceasca pe acesta sa ridice toată suma.

Dupa un deces in familie, am facut toate demersurile necesare prin notar si a primit fiecare mostenitor certificatele succesorale/de mostenitor. Defunctul avea conturi la mai multe banci.

Cu exceptia unei banci, toate bancile au permis mostenitorilor sa-si retraga partile ce le se cuvineau independent/separat.

Dar banca ce face exceptia in acest caz, cere ca toti mostenitorii sa fie prezenti impreuna (in acelasi timp) pentru a elibera banii mosteniti. Este legal ce face aceasta banca? Mostenitorii locuiesc in SUA, Canada, Anglia si in doua judete din tara. Este aproape imposibil sa se adune cu totii si sa mearga impreuna la o sucursala pentru a-si scoate fiecare partea. Putem forta banca sa elibereze banii fiecaruia separat fara a merge in instanta?

Va multumesc.