avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate MrBlackpill

Activitate MrBlackpill

Dapix a scris:

Și mama dumneavoastră poate încerca să rezolve problema apelând la instanța de judecată.
Doar insytanța de judecată este competentă să-i facă dreptate.

Multumesc mult de ajutor!

Dapix a scris:

Nu e problema CASEI de pensii, ci a COMISIEI de expertiză.
Comisia de expertiză decide dacă se încadrează, la invaliditate nerevizuibilă sau nu.

Dacă a fost "ignorat" ceva, mama dvs avea posibilitatea să conteste decizia medicală în termen de 30 de zile.
Casa de pensii se supune comisiei de expertiză, cât timp nu îndeplinește condiția legală de a beneficia de pensie la limită de vârstă.

Dvs faceți ce credeți pe mai departe, eu v-am spus cum funcționează procedura legală.
Mama dumneavoastră cât e în pensie de boală depinde exclusiv de comisia de expertiză, și nu are nici o treabă cu casa de pensii.

Comisia de expertiză trimite la casa de pensii aceeași decizie medicală pe care o primește și mama dumneavostră, și procedează conform deciziei medicale, respectând termenul.

Dar vă repet, mama are termen legal de 30 de zile pentru a contesta decizia medicală, dacă ceva nu îi convine.
Dacă nu a contestat, se consideră că a achiesat la decizia comisiei.

Multumesc de lamuriri. Am gasit un caz asemanator aici [ link extern ] .

Dapix a scris:

Dar n-ați citit decizia medicală`? Acolo scrie termenul de revizuire la 12 luni sau la 24 de luni, sau permanent la cei fără revizuire.
Dacă nu s-a prezentat la comisie când avea termenul fixat în decizia medicală, nu mai poate recupera nimic retroactiv.
Nici un drept nu se acordă retroactiv, când i s-a expirat termenul a ieșit din drepturi.

Există și posibilitatea de a fi încadrat în grad de invaliditate, nerevizuibil, dar COMISIA de expertiză decide dacă se impune această încadrare sau nu.
Decizia medicală de invaliditate poate fi contestată în termen de 30 de zile, dacă nu vă convine ceva anume.

Inteleg ce spuneti, insa a fost ignorata legea mentionata mai sus fie de comisia de expertiza, fie de casa de pensii. Nu cred ca trebuie mama sa plateasca pentru o greseala care nu ii apartine. Mama mea a crezut ca casa de pensii cunoaste aceasta lege si o aplica, indiferent de ce era trecut in decizia medicala.
Buna seara, mama s a pensionat de boala (insuficienta renala) in aprilie 2022. A primit gradul 2 de invaliditate si s a mentionat faptul ca trebuie revizuit peste un an. Mama a lucrat 40 de ani ca asistenta, deci are stagiu complet de cotizare, varsta ei fiind 59 de ani. Din mai multe motive nu a reusit sa se prezinte in fata comisiei si nu a primit pensia pe lunile mai si iunie. Inteleg din legea 263/2010 art. 79 : “Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care: c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.“ ca mama mea nu ar fi trebuit sa se mai prezinte la revizuirea anuala.
Care ar fi urmatorii pasi pentru recuperarea pensiilor?
Va multumesc!