avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Activitate Jack2024

Activitate Jack2024

Bună ziua.

Tata a avut grija de o doamnă in varsta, pana in 2007, anul decesului acesteia. În schimb, doamna i-a lasat prin testament notarial tot ce a avut, testament făcut în 1991, cu mult timp înainte de decesul ei (doamna nu a avut copii, nici soțul ei decedat in 1988, nu a avut alți copii, iar tata și cu ea erau în relații foarte bune). Ne intereseaza deci un teren intravilan, fâneață plus pășune, de 13000mp, conform certificatului de moștenitor (de la soț către doamnă), certificat făcut în 1989, la un an după decesul soțului doamnei. Deci deținem și certificatul de moștenitor. Totodată avem și un plan de situație, extratabular, făcut în 1989, în care apare schița cu acest teren și împrejurimile și mai avem și o adeverință veche, din 1993, eliberată de un notariat, conform căreia terenul "nu este sechestrat și impozitul este achitat la zi". Terenul nu are deci carte funciară.

Problema este că din 2007 și vreo 10 ani după, am tot căutat aceste acte, știind că există. Apoi am renunțat la căutări, gândind că este pierdut. Aceste acte le-am găsit întâmplător anul trecut, în octombrie 2023. Le pusese femeia în niște lucruri vechi de ale ei, în care nu ne-am gândit vreodată să căutăm. Am făcut curat și așa le-am găsit. Vă dați seama fața noastră când am găsit toate actele de mai sus; rămăseseră la dânsa, ea le-a rătăcit și noi am crezut că nu le vom mai găsi vreodată.

Terenul din 1993 și până astăzi nimeni din familia noastră nu l-a folosit, (nici din 1993 până în 2007 de asemenea nimeni nu l-a folosit, terenul fiind foarte departe de localitatea mea de domiciliu și a tatălui). Noi nu puteam emite pretenții pe el, înainte de octombrie 2023, neavând actele. Găsind actele în octombrie 2023, treburile s-au schimbat la 180 de grade. Tata a făcut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate în octombrie 2023 (ne-am încadrat în termenul legal), la primărie. Primăria a aprobat cererea, ne-a spus, ok, în regulă, dar ne-au dat o listă cu niște acte, pe care trebuie să le facem, pentru emiterea titlului de proprietate. Zis și făcut. Ne ducem la cadastrist la primărie, dar când verifică omul suprafața...surpriză: valabili numai 7000mp, neintabulați. Cel din stanga si cel din dreapta noastră au intabulat peste noi. Unul a obținut terenul in 2009, prin hotărâre judecătorească, iar celălalt, prin convenție civilă, în 2012 (deci cel mai probabil a cumpărat de la vechiul proprietar). Iar nouă ne-au rămas de intabulat 7000mp din 13000mp.

Apropos, de la planul de situație din 1989, s-au schimbat proprietarii: unul din ei este fiul vechiului proprietar, iar celalalt a vândut (proprietarului de acum).

Noi am demarat planul de amplasament și delimitare a imobilului, pe 7000mp, este aproape terminat și urmează să scoatem și cartea funciară. Totodată zilele acestea facem și succesiunea (de la doamna, către tata) și plătim și impozitul pe cei 7000mp. Urmează o "adeverință eliberată de primărie din care să rezulte anul înscrierii și modul de înscriere în Registrul Agricol". Apoi trebuie să facem și "memoriu tehnic cu referire la mișcarea parcelară" și o "declarație pe proprie răspundere".

Întrebare: mai putem recupera cumva, diferența până la 13000mp?
Dacă deschidem acțiune în instanță împotriva...vecinilor, avem vreo șansă de câștig? Le poate anula titlurile de proprietate instanța, sau efectiv n-am face decât să ne pierdem vremea (căci nu putem câștiga) și mai bine ar fi să acceptăm (nedreptatea, căci până la urmă așa s-ar numi) cei 7000mp rămași?

Apoi, pentru obținerea titlului de proprietate avem nevoie și de declarații de bună vecinătate ("proces verbal de vecinătate, cu viza comisiei locale de fond funciar") ...tocmai de la cei care au intabulat peste noi (sic!!). Ce situație minunată!

Pentru orice alte întrebări vă stau la dispoziție.

Mulțumesc!