avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Activitate Angajat_X

Activitate Angajat_X

Răspuns la discuția Concediu neefectuat in IT 2024
Buna ziua,

As dori sa rafinez un pic intrebarea initiala. Reiau ideea:
- lucrez in IT, cu facilitati fiscale aplicabile pana la plafonul lunar de 10000 lei
- in luna in care am incetat CIM am avut 8 zile lucrate si am ramas cu alte 8 zile concediu neefectuat.
Pentru cele 8 zile concediu neefectuat mi s-au retinut integral contributiile si impozitul, fara sa se aplice nicio facilitate.

Legea zice asa: “ART. 601 - Reguli speciale privind aplicarea scutirii de la plata impozitului pe venit
Prin excepţie de la prevederile art. 60 pct. 2, pct. 5 lit. c) şi pct. 7 lit. c), în situaţia în care, în cursul aceleiaşi luni, persoana fizică realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor pentru o fracţie din lună, la funcţia de bază, la unul sau, după caz, la mai mulţi angajatori succesiv, pentru aplicarea scutirii, fiecare angajator stabileşte partea din plafonul de 10.000 lei lunar corespunzătoare acestei perioade şi acordă scutirea pentru venitul brut lunar realizat, în limita fracţiei din plafon astfel stabilită.”

Din interpretarea data de angajator, "fractia" din luna este de 8 zile (cele lucrate) si in consecinta nu acopera si zilele de concediu neefectuat. In acest caz, practic, zilele de concediu efectuat sunt platite angajatului mai mult decat cele de concediu neefectuat, mai exact, fostii angajati care raman cu concediu neefectuat sunt cumva penalizati de catre stat cu diferenta de contributii si impozit.
Dupa parerea mea, aceasta speta nu este clarificata in niciun fel de catre legiuitor si mi se pare foarte interpretabila.
Practic, daca eu inchei CIM cu anagajator 1 in ziua z si incep CIM cu angajator 2 in ziua z+1, zilele de concediu neefectuat nu ar mai face parte din functia de baza la angajator 1, dar evident, nici la angajator 2, asa ca sunt taxabile integral. Pe cand, daca as lasa un interval de n zile intre cele doua CIM, atunci aceste zile de CO neefectuat ar face putea face parte din functia de baza la angajator 1, dar ramane in discutie cum s-ar stabili fractia. Daca fractia este aferenta doar zilelor efectiv lucrate pana la ziua z, atunci ramane valabila discriminarea la plata de care am vorbit mai sus. Daca ea s-ar intinde pana la ziua z+nr zile concediu neefectuat (sa zicem z+n), s-ar elimina discriminarea respectiva.

Sper ca am fost explicita in expunerea mea si va rog sa imi dati si dumneavoastra o interpretare a acestor prevederi legale incomplete de cum ar trebui tratat cazul unui angajat in IT, cu facilitati fiscale in limita plafonului de 10000 lei, care are la data incetarii CIM zile de concediu de odihna neefectuat.


Multumesc mult!
Răspuns la discuția Concediu neefectuat in IT 2024
Multumesc, asa ma gandisem si eu ca este normal.
In cursul lunii ianuarie 2024 am incetat CIM cu fostul angajator. Pentru luna respectiva am avut 8 zile lucrate si de asemenea am mai avut 8 zile concediu neefectuat.
Pentru zilele lucrate, am primit banii cuveniti conform modificarilor fiscale din 2023, aferenti fractiei lucrate.
Pentru concediul neefectuat nu s-a mai aplicat nicio facilitate, deducere, nimic. La intrebarea mea, angajatorul mi-a comunicat ca la calculul sumei s-a aplicat ghidul ANAF pentru salarii in IT. Am citit ghidul respectiv. Evident, speta nu este detaliata acolo, dar se vorbeste despre venituri de natura salariala.
Intrebarea mea este: plata concediului de odihna, efectuat sau neefectuat se incadreaza in "venituri de natura salariala" sau nu? Daca nu, ce fel de natura ar avea?
Multumesc