avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Activitate Mihaela11111

Activitate Mihaela11111

Fostul sef care ne hartuia vine in audit intern
Bine v-am găsit, dragi membri al forumului Avocatnet,
Vreau sa va împărtășesc o situație destul de delicata, care deși parțial s-a rezolvat de la sine, are anumite rădăcini.
Facem parte dintr-o organizație destul de mare, iar ierarhic cum este logic am avut un șef. După schimbarea organigramei, acum avem alt șef (schimbările au câteva luni).
Cu șeful vechi am avut la început o relație de colegialitate destul de dificila, dar acceptabila mai mulți ani. Poate unele chestii nici nu le-am observat, crezându-le normale.
Anul trecut, însă, totul s-a schimbat din cauza influenței unei persoane care din invidie a început să dea cu faxul bârfe legate de compartimentul din care fac parte către șeful vechi, dar mai mult de 2 colegi (ambii au doctorat, fac parte din asociații și organizații de influență prin țară și lume, deci nu mai dau detalii, deci posibil pe partea asta de invidie). Șeful vechi a luat-o razna. Deși de la începutul carierei de șef peste compartimentul nostru a zis direct că să nu apară titlurile colegilor (Doctor, PhD) pe documente (pentru a evita situații conflictuale cu șeful vechi, colegii nu s-au opus, pentru a nu se simte ”inferior” șeful), iar anul trecut s-a trecut la jigniri și amenințări directe către colegii respectiv, dar și către alți colegi.
Nu vreau să vă plictisesc și poate este normal să răbdăm toate aceste chestii, jigniri (chiar și legate de copii colegilor, de viața personală), amenințări, șantaj (da, da, doamna șef șantaja pe o activitate de cercetare, în care colegii au ajutat pe un alt coleg implicat în susținerea doctoratului, dar era în baza unei adrese aprobate și semnate de conducerea unității, deci era acordul de sus), incitare la ură și discriminare (la adresa nu numai a noastră, ci și mulți mulți alți colegi din organizația noastră, doamna șef vechi are gura mare), abuz în serviciu, hărțuire verbală (într-adevăr hărțuire fizică nu a fost încă, doamna șef a arătat un semn obscen de f.ck y.u către unul din colegi și a făcut un circ de complexitate, atunci când am fost lăudați la ultimul audit extern de anul trecut), insulte (cuvinte de genul mincinoși, mitomană). Nu suntem primii sub atacurile doamnei foste Șef. Că atunci când a aflat că compartimentul nostru pleacă de sub conducerea ei, a făcut crize și mai tare.
Știm că poate unii vor zice ”asta e”, ”plecați de la acest serviciu”, ”duceți vă la director”, totuși cât de legal este conform SR ISO 9001:2015 și ” CODUL DE ETICA din 21 septembrie 2000 privind promovarea normelor de etica în cadrul profesiei de audit intern” că doamna fostă șef ne amenință și se cere ca auditor intern la compartimentul nostru. Menționez că până în decembrie 2023 a fost șef peste compartimentul nostru. La faza când i s-a comunicat că nu are voie să-și auditeze activitatea din 2023, ea zice că vine să auditeze activitatea din 2024 (3-4 luni?). Este posibil așa ceva? Cum să faci audit intern pe activitatea din 2024 când acesta este în derulare? Ultimul audit intern a fost în aprilie 2023, iar doamna vrea să vină în audit doar pentru 2024.
Nu este de înțeles și alt aspect, de exemplu când trebuie să vină în audit extern RENAR, trimite o posibilă comisie și îți dai acordul că nu există conflicte de interes etc. La noi este și cu implicare în codul penal, avem cum să refuzăm o comisie de audit intern (nu fugim de audit intern, doar de persoana în cauză)?
Mulțumim pentru eventualele comentarii ale voastre!