avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Activitate pinteapetru@yahoo.com

Activitate pinteapetru@yahoo.com

Buna ziua. Cum putem afla daca pentru premii, salariul al treisprezece-lea, lucrul in acord global, numeroasele ore suplimentare efectuate atat inainte de 1990 cat si dupa au fost platite sau nu contributiile. Se poate ca inainte de acest termen unele societati au platit contributiile (faptul ca numerosi colegi care au lucrat in alte firme au primit aceste adeverinte), iar altele nu? E posibil asa ceva, mai ales inainte de 1990? Eventual dupa, cand fiecare societate a incercat sa elucideze legea, s-ar putea sa fie posibil, dar inainte pare greu de crezut.
Buna ziua. In luna februarie 2025 urmeaza sa ies la pensie de limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare datorita faptului ca am lucrat 15 ani si 11 luni in grupa ii-a de munca. In vederea mici recalculari am solicitat firmei unde am lucrat (firma functionand si acum) din septembrie 1983 si pana in aprilie 2001 adeverinta cu veniturile cu caracter nepermanent. Reprezentanta firmei de la serviciul personal refuza eliberarea adeverintelor pe motiv ca nu a fost achitata contributia de asigurari sociale de stat, nici inainte de 1989 si nici dupa. Mentionez ca am primit premii trimestriale, al treisprezece-lea salariu si am efectuat foarte multe ore suplimentare in zilele de duminica, pana in 1989 si ulterior sambata si dumunica, obtinand un salariu brut mult mai mare decat ce este trecut in cartea de munca. Este posibil ca inainte de 1989 sa nu se fii platit contributiile? Care este institutia la care putem sa ne interesem daca aceste contributii au fost platite? Daca au fost platite cum putem sa obtinem adeverintele, (calea de urmat) daca societatea va refuza in continuare sa le elibereze? In aceasta situatie suntem cateva sute de actuali sau viitori pensionari (firma avand peste 4000 de muncitori in perioada respectiva). Colegi de-ai nostri de la alte firme au primit aceste adeverinte, eliberate pentru perioada respectiva si au fost acceptate de casa de pensii. Va multumesc.
Răspuns la discuția Cumul pensie cu salariu
Va multumesc. O zi placuta.
Sunt nascut pe data de 25.02.1965. Din anul 1983 sunt angajat pana in prezent, intrerupandu-mi activitatea doar pentru satisfacerea serviciului militar. Am lucrat 15 ani 11 luni si 5 zile in grupa a doua de munca. La ce data pot sa ies la pensie? Dupa noua lege a pensionarii, care va intra in functie la 01.09.2024, in momentul care voi iesi la pensie am dreptul sa lucrez mai departe, cu acordul angajatorului, cumuland pensia cu salariul? Mentionez ca lucrez in mediul privat. Va multumesc.