Multumesc. F clar .. Fiecare 1/3 din total.
Motivul ptr care am intrebat din capul locului de cote/ fractii este ca la prima intrevedere cu notarul...ne-a cam pierdut in fractii.... A spus ca oricum va face el calculul exact (pe fractii ) si il vom avea peste o luna la a2-a intrevedere. Chestia cu D1 mai putin decat restul pe motiv ca D a decedat inaintea lui B ..tot notarul a afirmat-o ..dar tot el a intarit ca " voi face calculul corect si vom sti exact" .
Era putin cam aglomerat in ziua aceea si de aceea am zis ca nu ar stica sa avem si o alta parere..chiar daca este pe un forum.
romascanu a scris:
Cine a grăit că D1 ar lua mai puțin, pentru că D a murit înaintea lui B, nu stătea prost cu aritmetica, ci cu dreptul succesoral.
Dacă D ar mai fi trăit în clipa decesului lui B, atunci el ar fi primit o parte egală cu partea lui M și partea lui O, pentru că toți 3 (M, O, D) sunt copiii lui B și există egalitate între descendenți.
Aceeași egalitate există/se păstrează și între M, O și D1 (copilul lui D)
Pentru că D1, venind la moștenirea lui B prin reprezentarea părintelui său decedat (D) el, D1, urcă în drepturile ascendentului său (D) pentru a culege partea din moștenire ce s-ar fi cuvenit acestuia (D), dacă ar mai fi trăit.
În această fază (până la redactarea documentelor necesare dezbaterii moștenirii fiecăruia) nici nu trebuie să știm exact procentul/fracția pe care ar fi avut-o A și procentul/fracția pe care ar fi avut-o B din bunurile povestite aici.
„Ecuația” ar suna cam așa:
habar n-am cât are A + habar n-am cât are B = întregul = 1/1 = 100%.
Și cum există egalitate (pe care o știm din capul locului, fără calcule) atunci, când vom trage dungă, rezultatul final (acesta a fost întrebarea) trebuie să arate așa: 1/3 +1/3+1/3.