avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Activitate Baltac

Activitate Baltac

Multumesc. F clar .. Fiecare 1/3 din total.
Motivul ptr care am intrebat din capul locului de cote/ fractii este ca la prima intrevedere cu notarul...ne-a cam pierdut in fractii.... A spus ca oricum va face el calculul exact (pe fractii ) si il vom avea peste o luna la a2-a intrevedere. Chestia cu D1 mai putin decat restul pe motiv ca D a decedat inaintea lui B ..tot notarul a afirmat-o ..dar tot el a intarit ca " voi face calculul corect si vom sti exact" .
Era putin cam aglomerat in ziua aceea si de aceea am zis ca nu ar stica sa avem si o alta parere..chiar daca este pe un forum.

romascanu a scris:

Cine a grăit că D1 ar lua mai puțin, pentru că D a murit înaintea lui B, nu stătea prost cu aritmetica, ci cu dreptul succesoral.

Dacă D ar mai fi trăit în clipa decesului lui B, atunci el ar fi primit o parte egală cu partea lui M și partea lui O, pentru că toți 3 (M, O, D) sunt copiii lui B și există egalitate între descendenți.

Aceeași egalitate există/se păstrează și între M, O și D1 (copilul lui D)
Pentru că D1, venind la moștenirea lui B prin reprezentarea părintelui său decedat (D) el, D1, urcă în drepturile ascendentului său (D) pentru a culege partea din moștenire ce s-ar fi cuvenit acestuia (D), dacă ar mai fi trăit.

În această fază (până la redactarea documentelor necesare dezbaterii moștenirii fiecăruia) nici nu trebuie să știm exact procentul/fracția pe care ar fi avut-o A și procentul/fracția pe care ar fi avut-o B din bunurile povestite aici.

„Ecuația” ar suna cam așa:
habar n-am cât are A + habar n-am cât are B = întregul = 1/1 = 100%.
Și cum există egalitate (pe care o știm din capul locului, fără calcule) atunci, când vom trage dungă, rezultatul final (acesta a fost întrebarea) trebuie să arate așa: 1/3 +1/3+1/3.

Multumesc tuturor de raspunsuri. Voi scrie pe hartie ceea ce ati explicat deja. Peste 1 luna avem intrunire la notar si vedem atunci ...
In primul rand multumesc de timpul alocat ptr a prezenta in detaliu toate aceste calcule.
La ce m-a ajutat...mi-a oferit claritate la situatia mostenirii deoarece, asa cum am spus in mesajul de inceput, ceva a parut in neregula in explicatiile notarului la care am mers - cum că D1 ( copilul) va mosteni mai putin din cauza ca tatal a decedat anterior lui B
Bine, si el a spus- la inceput se incurcase in fractii- ca o sa faca el calculele cum trebuie si la urmatoarea intrevedere ne va da acele cote dupa fiecare mostenire.
Inca o data multumesc.
Nu este nici o nemultumire..doar vroiam sa inteleg din capul locului cum vor fi fractiile dat fiind ca se vor face practic 3 succesiuni .. Noi cei 3 mostenitori nu avem nici o disputa intre noi...
Oare toti vor avea cote egale ? Intreb deoarece din discutiile pregatitoare cu un notar local..cotele ar fi altele( gen D1 va primi cota mai mica)
As dori mai multe raspunsuri la tema discutiei deoarece nu am dori greseli din partea notarului - s-au mai vazut .
Adica puteti sa spuneti mai exact : Dupa decesul sotului A care avea 1/2 din casa - .cum sunt cotele intre sotul supravetuitor B si cei 3 copii M,O si D.
Dupa decesul copilului D cum se impart cotele lui ?
Dupa decesul parintelui B - cum sunt cotele intre cei 2 copii M si O si daca mai intra si D1 dat fiind ca parintele D este decedat anterior lui B.
Multumesc
Cote dupa succesiune.
Deoarece au trecut anii iar sirul evenimentelor neplacute s-au tinut lant de noi, suntem acum la momentul la care trebuie sa dezbatem succesiunea dupa decesul membrilor de familie ( mama , frate, tata).
" Averea " se compune din 1 casa la tara cu terenul aferent plus 2 hectare teren extravilan.
Daca o luam pe firul dobandirii bunurilor de catre parinti - am ajuns pana la bunici. Deci se da situatia:
X si Y ( bunicii) au in proprietate o casa la tara plus 2hectare teren arabil.
X decedeaza si fiica A preia 1/2 din casa de locuit( asa am dedus din niste acte de arhiva) iar Y ( tatal lui A, sotul decedatei ) primeste restul .
A este casatorita cu B . La un moment dat A intocmeste contract de intretinere cu tatal Y urmand ca dupa decesul acestuia sa intre in posesiune de drept pentru cota din casa de locuit.
Dupa decesul lui Y avem in final in Posesia sotilor A si B 2 hectare de teren si casa de locuit cu terenul aferent.
A si B au 3 copii denumiti M, O si D.
D divortata si cu 1 copil .
A decedeaza . --- nu se dezbate nici o mostenire .
Dupa ceva ani si D decedeaza. -- iar nu se dezbate mostenire.
Dupa inca 2 ani Decedeaza si B .

Iar acum suntem in faza de a dezbate aceste mosteniri de pe urma tuturor.
Dezbatere se face intre cei 2 copii M si O ai lui A+B plus fiul lui D decedat.
Care ar fi cotele / fractiile care se vor cuveni fiecaruia in final?