avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Activitate LiliMR

Activitate LiliMR

Buna ziua, revin pentru alte clarificari: Vecinul poate obtine avize de la DSP, ISU, DSV etc, respectiv autorizatie de functionare pentru pensiune/ tabara/ etc intr-un spatiu construit si intabulat ca si „casa de batrani”? Nu trebuie schimbata destinatia spatiului?

Am gasit ca pentru schimbarea destinatiei constructiei este necesara obtinerea unei „autorizatii de construire pentru schimbare de destinatie”. In Legea 5/ 1991, am gasit Art. 2.5.6. (din Anexa 1) care prevede ca este necesar „Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, (...), pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate”.

Acest articol nu acopera si cazul nostru? Pentru a el sa obtina autorizatia de construire de schimbare de destinatie, nu va fi necesar si acordul nostru ca vecini?
Multumesc
Am achizitionat anul trecut o locuinta intr-o mica localitalitate foarte linistita din judetul Arad.
Unul dintre vecini este persoana fizica care a construit in 2015 ”casa de batrani tip ”Dp+P””(conform extrasului de carte funciara). Casa de batrani nu a functionat niciodata deoarece nu a obtinut aviz de functionare (avize de la ISU, Directia de sanatate publica etc).
Proprietarul imobilului (persoana fizica) a inchiriat luna trecuta imobilul. Nu stiu daca chiriasul este persoana fizica sau juridica, contractul de inchiriere nefiind notat in cartea funciara.
Chiriasul a postat un anunt pe OLX prin care inchiriaza „cabana” (fie in intregime, fie doar si cate o camera), punand la dispozitie bucataria „cabanei” si sala de mese – pentru vacante, evenimente, tabere de copii etc.
Prin urmare, chiriasul transforma azilul de batrani in pensiune/ sala de evenimente, fara niciun aviz/ autorizatie de functionare (nu a existat timpul fizic sa le obtina).
Mentionez ca toti vecinii (si cei din imediata proximitate, cat si cei aflati pe o raza de 100 m) ne-am achizitionat proprietatile ulterior anului 2015, cunoscand, acceptand si chiar fiind bucurosi ca in vecinatate va fi un azil de batrani. Nu o pensiune, cu tot zgomotul si deranjul aferent! Mai trebuie sa precizez ca aceasta „cabana” nu are niciun perete comun cu niciunul dintre vecini, aflandu-se pe teren la aproximativ 10 m de limitele de proprietate.
Exista vreo cale legala prin care noi vecinii putem opri aceasta transformare (respectiv autorizarea noului obiect de activitate)...... asta daca nu se va merge ca si pana acum ”la negru”? Se poate deschide o pensiune/ sala de evenimente/ tabara fara acordul vecinilor?