avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Activitate dorax2

Activitate dorax2

Stimate domnule/doamnă avocat,

Vă adresez această întrebare cu speranța că îmi veți putea oferi îndrumare legală corespunzătoare.

Situația mea este următoarea:
Sunt plecată din România din anul 2003 și m-am stabilit inițial în Emiratele Arabe Unite, unde mi-am cunoscut soțul și ne-am căsătorit în 2006. Soțul meu este cetățean iordanian, iar din 2006 ne-am stabilit în Amman, Iordania, unde am format o familie. În 2020, am obținut cetățenia iordaniană și un ID iordanian, dar nu am renunțat la cetățenia română. Actele mele românești au expirat și doresc să mă întorc în România pentru a-mi vizita rudele rămase.

În acest context, am câteva întrebări legate de procedura de refacere a actelor românești și clarificarea statutului meu marital:

1. Care sunt pașii legali pe care trebuie să îi urmez pentru a-mi reface actele românești, având în vedere că acestea au expirat și că am un ID iordanian?
2. Ce tip de pașaport ar fi potrivit pentru situația mea și care sunt demersurile necesare pentru obținerea acestuia? Mentionez ca as putea sa imi stabilesc domiciliul la fratele meu in Constanta.
3. Este necesară transcrierea căsătoriei în România înainte de a solicita reînnoirea actelor, sau pot să declar statutul de necăsătorit pe teritoriul României?
4. Există alte acte sau documente pe care ar trebui să le pregătesc înainte de a veni în România pentru a facilita aceste procese?

Vă mulțumesc anticipat pentru timpul acordat și pentru răspunsul dumneavoastră.

Cu stimă,
Dora Mocanu