avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Activitate Manole B.

Activitate Manole B.

Bună ziua tuturor.

Sunt plecat din România și rezident permanent în State din anul 2000. Am avut exact două amenzi minore toată viața, zero cazier, nici un antecedent de orice fel în nici o țară, iar acum, la aproape 50 de ani, sunt anchetat penal în România.

În primăvră, am venit în țară forțat de un accident cerebral al mamei. Am plecat de acasă de pe o zi pe alta, constrâns de urgența asta. Mama era dintr-o dată paralizată la pat și trebuia hrănită și îngrijită, și pusă la cale îngrijirea pe termen lung. Nu auzisem niciodată de permis de conducere internațional. Mă duceam să-i iau un scaun cu rotile când am fost tras pe dreapta, în județul Brașov. Mi s-a reținut permisul american și mi s-a deschis dosar penal.

Se pare că a conduce în România cu permis american neînsoțit de un permis de conducere internațional este echivalent cu a conduce fără permis. Am aflat toate astea la locul faptei, de la polițistul care m-a oprit și care mi-a ințiat dosarul cu care mă lupt acum. Bine, "lupt" e impropriu spus, pentru că habar nu am ce mi se întâmplă sau ce trebuie făcut.

Sunt speriat de închisoare ca orice om, dar sunt și mai speriat de ce-mi va cauza condamnarea asta, pe lângă închisoare. Anume, dacă sunt reținut de către autorități, arestat, condamnat penal în orice fel, chiar și doar cu suspendare sau amendă penală, risc să-mi pierd rezidența în State și 24 de ani din viață: fiica, partenera de viață de 12 ani (ambele americance, nevorbitoare de română), casa, locul de de muncă. De depus actele pentru cetățenie nu poate fi nici vorbă, pentru că avocații americani zic să nici nu te gândești cât timp ai un caz penal deschis, oriunde în lume.

Înapoi la ziua respectivă, polițistul mi-a spus să-mi obțin permisul internațional de pe internet și să i-l trimit în PDF pe WhatsApp, ca să arate procurorului că sunt de bună credință și fac tot ce pot ca să intru în legalitate. Am făcut asta în aceeași zi, după ce am plecat de la secția unde mi-au întocmit procesul verbal. În aceeași seară, polițistul a confirmat pe WhatsApp că da, acesta este permisul care îmi trebuia. Apoi, câteva zile mai târziu, când m-am întors acasă, mi l-am luat și de la AAA-ul american (un fel de ACR, emițătorul oficial).

Toate astea s-au întâmplat în aprilie. Acum, am fost chemat la sediul poliției de către comisarul șef pentru a fi anchetat ca și suspect. Merg în România săptămâna viitoare (22 aug.) și mi-au spus să-i sun când ajung.

Deci vă întreb, știți ceva detalii despre cazuri similare? Anume:

1. Care sunt șansele mele de a avea cazier curat în continuare?
2. Este posibil să fiu reținut sau arestat săptămâna viitoare când merg la anchetă?
3. Să merg la anchetă cu avocat, sau singur și să-i spun comisarului ce v-am spus și dvs. de la om la om, sperând că va înțelege și mă va ajuta?
4. Orice alte date despre cazuri similare, sau orice fel de îndrumări ajută.

Mulțumesc.