avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Activitate Mavag

Activitate Mavag

Buna seara !
Ce trebuie să cunoașteți?

Începând cu data de 01.09.2024, condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă sunt reglementate la Secțiunea 1, art. 46-57 din Legea nr. 360/2023.

DE REȚINUT!!

Pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate, devenite pensii anticipate în sensul noii legi, precum și pensiile de invaliditate, devenite pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz.
De pe SNPP 27.09.2024
Va doresc o seara minunata!

Buna ziua !
Astazi am depus cererea la Casa de pensii. Astept raspuns ca sa pot face urmatorul pas, darea in judecata.
Va doresc o seara minunata!
art.56.
Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.
Mai 1965 Martie 2028 62/10
Nu este chiar asa. Articolul 144 alin. (4) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate parțiale, stabilite conform legislației anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, cu menținerea procentului de diminuare. Cum procedam in cazul acesta?
Va multumesc!
Weekend placut!
Buna ziua!
Ce facem cu cei pensionati anticipat partial dupa vechea lege? Am vechimea de 40 de ani si 6 luni. Am o penalizare de 370 lei. Dupa noua lege s-a pastrat penalizarea si a crscu la 500 lei. Exista posibilitatea de a scapa de aceasta penalizare dupa noua lege 35ani + 5 ani si 6 luni? Se poate solicita trercerea la pensia pentru limita de varsta?
Va multumesc!