Buna ziua.
Sper sa gasesc un raspuns in cazul meu si va multumesc anticipat.
In anul 2023 socrii mei E. 77 si N. 80 ani au decis ca vor sa-si constuiasca un loc de veci in cimitirul nostru de la tara unde de fapt si locuiesc de cand sau nascut, administrat de catre preotul paroh si fara posibilitatea de a se face acte de concesiune.
Intrucat locurile libere existente sunt limitate, in urma discutiei cu preotul acesta a fost total de acord sa se construiasca acest cavou din beton cu doua cripte suprapuse in locul unui vechi mormant al unui unchi si matusa de al soacrei mele ( mormintele fiind alaturate )
Acestia, sot si sotie decedati in urma cu 40 – 42 ani au avut 3 copii : un baiat si doua fete care intre timp au decedat.
Ultima fiica M. decedata in urma cu 7-8 ani ,singura care mai locuia in localitate ,fiind si nasa de cununie ai socrilor , a fost cea care mai avea grija de mormantul celor doi.
Dupa moarte acesteia, singura fiica ei S. fiind si nepoata decedatilor locuieste in alta localitate si cu serviciul mai mult prin Italia a fost de acord ca grija de mormant si cu pomenirea anuala a acestora se faca de catre soacra mea iar acum la constructia cavoului aceasta fiind total de acord stiind ca cei doi raposati vor fi pomeniti in continuare si oricum altcineva mai apropiat nu va ingriji acet mormant.
Pe la finele anului 2023 cu ajutorul unei firme acest cavou a fost construit in locul unui mormant al celor doi, (celalat mormant ramas intact) cu inscrierea pe cruce si a celor doi decedati pt pomenirea lor in continuare.
La constructia acestuia, nu au mai fost gasite oseminte intrucat la 7 ani dupa decesul celor doi acestia au fost dezgropati fizic(asa cum se proceda pe atunci) si osemintele gasite au fost adunate intrun saculet si ingropat la baza crucii.
Din nefericire in ianuarie 2024 preotul pleaca la cele vesnice.
Acum prin septembrie, ajung la mormantul celor doi pt. a aprinde o lumanare, si ceilalti doi nepoti L. si V. existenti in viata cu varste destul de inaintate( 65-70ani) si care locuiesc prin alte localitati.Acestia s-au suparat cand au vazut acest cavou construit si fara stirea lor. Am avut o intalnire cu acestia ,am recunoscut greseala si ca am discutat si cu acestia in prealabil, dar nestiind mai nimic despre ei am comis greseala si am construit. Preotul actual care a participat si el la discutie, a incercat sa le explice ca orice mormant trebuie ingrijit, si cu toate ca sa gresit trebuie avuta in vedere si partea buna a lucrurilor ca acest mormant va fi ingrijit in continuare.
Insa acestia nu sunt de acord, si ei zic ca am facut profanare de morminte, ba ca vor inainta in instanta ,ba ca vor sa demolez( lucru aproape imposibi) si sa ajunga mormantul asa cum era initial plin de buruieni......
Mentionez ca acestia nu au nici un act de mostenitor asupra mormintelor ci doar faptul ca sunt nepotii celor doi.
Va rog un ajutor in ce as putea sa fac eu acum avand in vedere ca socrii mei sunt vizibil marcati de toata treaba asta ...!!
Multumesc.