Am înțeles, doar ca eu in situația prezentata, nu eram participant la trafic. Sa detaliez, poate ar fi trebuit sa o fac de la început. in urma cu aprox. 20 de zile, aveam mașina parcata intr-o parcare publica din oraș iar eu eram in afara mașinii pe o banca din părculețul aflat chiar lângă parcarea respectiva. Am fost abordat la un moment dat de către membrii unui echipaj de la politia rutiera, aflați si ei pedestrii, care mi-au solicitat inițial un act de identitate. Deși contrariat de motivul legitimării, am procedat in consecința si le-am prezentat cartea de identitate. După ce au verificat-o mi-au solicitat si permisul de conducere, am întrebat care este motivul având in vedere ca eram pieton si pe o banca din părculețul orașului. Mi-au motivat ceva de genul ca sa coroboreze datele din ambele documente. Mi s-a părut suspect dar am dat si permisul de conducere, moment in care mi-au comunicat faptul ca acesta se retine!?! Bineînțeles ca am protestat si am întrebat care este rațiunea dis spatele deciziei, moment in care aceștia mi-au comunicat ca au informații ca as fi participat la o cursa pe străzile orașului cu 2 zile in urma. Menționez ca nu practic asta, de asemenea si daca as fi fost vreodată atât de nesăbuit nici mașina nu mă ajuta in astfel de tentative (motor de 115cp nu racheta). Am explicat clar ca e o confuzie dar cu toate astea permisul meu a rămas la dânșii, Am contestat bineînțeles procesul verbal, mi-am recuperat permisul pana la decizia instanței dar tot mi se pare abuziva purtarea agenților de la rutiera.
Buna ziua, am rugămintea sa îmi dați un răspuns avizat la următoarele întrebări:
1. in ce circumstanțe mi se poate solicita prezentarea permisului de conducere de către organele de politie, si in ce circumstanțe pot refuza sa prezint si permisul de conducere in paralel cu alte documente de identitate care îmi aparțin?
2. Daca sunt in afara autovehiculului, care este staționar in parcare, mi se poate retine permisul de conducere pentru presupuse contravenții săvârșite in trafic, care nu au fost constatate in mod direct de către organele de politie prin propriile simțuri si/sau mijloace tehnice omologate sau neomologate?
3. Daca, in urma anularii de către instanța de judecata a procesului verbal întocmit pentru situația expusa la întrebarea 2, iar in motivare este menționat faptul ca nu s-a depus nici o proba care sa demonstreze participarea mea la comiterea presupuselor contravenții in trafic, pot depune o plângere penala pentru abuz in serviciu pe numele agentului care a procedat la suspendarea permisului de conducere si/sau daca pot solicita daune materiale provocate mie pe perioada suspendării permisului de conducere?