avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Activitate Floris255

Activitate Floris255

Buna ziua,

As avea si eu nevoie de cateva sfaturi si indrumari
Am 27 de ani si locuiesc impreuna cu parintii mei, bunica si fratele meu de 16 ani.
Tatal meu, de ceva timp, are impresia gresita ca mama il insala si de atunci a inceput teroarea. O suna in fiecare zi si o obliga sa il anunte cand urca in mijlocul de transport in comun, cand coboara, cand ajunge la munca (mama lucreaza la un magazin de haine), cand iese, in timp ce munceste o pune sa raspunda si sa puna pe difuzor telefonul. Practic mama mea se simte terorizata si pusa in pericol desi nu are antecedente cu asa ceva.
In schimb, tatal meu a inselat-o pe mama in repetate randuri insa nu stiu cum putem demonstra asta avand in vedere ca a fost in trecut si mama a trecut peste. Tatal meu obisnuia sa aiba probleme mari cu bautura, sa sparga telefoane, sa faca scandal si sa ameninte cu moartea insa de cativa ani, dupa ce a fost nevoie sa chemam politia pentru a-l linisti intr-o noapte, s-a oprit.

Problema sta in felul urmator. Tatal meu o ameninta pe mama mea ca o va teroriza tot timpul, ca o bate, ca o omoara si automat traim in teroare, nimeni nu se mai odihneste, fratele meu are dificultati in a se concentra la liceu.
Noi stam toti intr-un apartament cu 2 camere. Pe langa acesta ai mei mai au un apartament de 3 camere care este in renovari, 2 garsoniere date in chirie si o masina.
Dorim sa apelam la un avocat pentru a divorta insa sunt unele probleme/nelamuriri la care as avea nevoie de ajutorul vostru:
1. Tatal meu nu ar dori sa divorteze, lui ii convine de minune situatia actuala in care terorizeaza familia caci nu are niciun impact asupra lui. Prin urmare, daca acum este agresiv, odata ce vom inainta divortul este posibil sa isi piarda cumpatul si sa devina foarte abuziv. Din ce am inteles procesul de divort dureaza iar noi nu vom putea sta in aceeasi casa cu dansul si sa ne expunem la pericole, inclusiv la frica ca viata ne va fi pusa in pericol, cum ar trebui sa procedam?
2. Am citit ca se poate cere un ordin de protectie, dar ordinul poate fi foarte usor incalcat, tata stiind unde lucreaza mama si ma tem ca ii va face rau, ca o va cauta/astepta dupa munca
3. Aveti idee orientativ cum se face partajul? Va fi mama privilegiata in alegeri avand in vedere ca unul dintre copii este minor si va dori sa ramana cu ea?
4. Va ajuta o plangere la politie/ordin de evacuare/ordin de protectie in cazul asta in conditiile in care poate fi foarte usor incalcat?

Eu m-am gandit ca cea mai buna oportunitate ar fi sa ne mutam cu chirie pe parcursul procesului iar mama sa inceteze sa mai mearga la magazin pentru a nu fi in pericol. Chiar si asa, revenirea la domiciliul de care stie sotul nu va fi o optiune prea incantatoare in cazul in care acesta va deveni agresiv si o va astepta/ne va astepta in fata blocului.

Daca aveti orice sfat sau recomandare, as aprecia enorm.
Va multumesc!