Am nevoie de ajutor intr-o situatie cam incurcata.
O prietena "Diana Munteanu" (numele inainte de casatorie, nume fictiv) a cumparat in 2010 o proprietate in Arad.
- In acel moment, in 2010, ea locuia in USA si era casatorita in USA.
- in USA, dupa casatorie, si-a schimbat numele in "Diana Popescu" (sotul respectiv, "Marcel Popescu" era cetatean roman).
Actul initial de vanzare-cumparare pentru acea proprietate a fost facut cu procura, in 2010, de fratele ei care locuia in Arad,
- Pe actul de vanzare-cumparare din 2010 au fost trecuti doi proprietari, "Diana Popescu (fosta Munteanu)" si "Marcel Popescu", sotul ei cu care locuia in acel moment USA.
Acum, dupa 14 ani, prietena mea vrea sa vanda acea proprietate. Ea locuieste tot in USA, deci toata tranzactia se va face cu procuri, una de la ea si una de la sot.
Intre timp ea a divortat in USA. Dar casatoria si divortul nu au fost inregistrate in Romania niciodata.
- Fostul sot este de acord cu vanzarea proprietatii si a facut deja procura pentru cineva din Arad sa-l reprezinte si sa poata vinde proprietatea in numele lui.
- Problema este ca prietena mea are doar acte americane (pasaport american), pe numele dupa casatorie si certificatul de nastere din Romania pe numele de fata. Celelalte acte romanesti ii sunt expirate (pasaportul si buletinul).
- Deci numele ei actual din pasaportul american (Diana Popescu) nu corespunde cu numele din actul de vanzare-cumparare din 2010 "(Diana Popescu (fosta Munteanu)".
A sunat deja de mai multe ori la consulat romanesc din USA , dar a primit tot felul de informatii contradictorii. Ba ca trebuie sa-si schimbe numele inapoi daca a divortat, ba ca trebuie sa-si inregistreze casatoria in Romania (ca sa justifice schimbarea de nume) , apoi sa inregistreze divortul in Romania, si apoi sa faca procura etc (adica multe luni de zile de asteptare + bani cheltuiti cu traduceri, legalizari etc).
Care ar fi cea mai simpla metoda sa rezolva aceasta problema?
Multumesc mult!