avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Activitate Matei Rodica.

Activitate Matei Rodica.

Bună ziua!
Doresc să ridic împreuna cu soțul o casă pe terenul lui, proprietate personală, dobândit înainte de căsătorie. Noi, când ne-am căsătorit, am încheiat și o convenție matrimonială, și anume regimul separatiei de bunuri.
Eu dispun de suma de 40.000 de euro proveniți din vânzarea unei case, proprietate personală.
Casa dorim să o ridicăm cotă parte 1/2, în mediul rural, și să nu depășească investitia totală de 80.000 de euro, la cheie, la momentul intabulării.
Doresc să cunosc următoarele aspecte:
1. Este necesar să mă prezint și eu împreună cu soțul pentru depunerea documentelor în vederea eliberării autorizației de construcție si pentru eliberarea oricărui alt document ce ține de casă? Menționez că doresc să fiu și eu trecută pe autorizația de construcție, având în vedere că avem o convenție matrimonială împreună și aș vrea să cunosc pe ce documente ar trebui să fie trecut și numele meu.
2. Odată cu ridicarea casei împreună cu soțul pe terenul lui, voi avea și un drept real de superficie asupra terenului de 1500 mp? Este nevoie de o convenție notarială intre noi pentru ca eu să am un drept real de superficie asupra terenului soțului sau acest drept se constituie automat prin faptul că vom ridica o construcție împreună, pe cote părți, pe terenul lui?
2.1. Dacă dreptul de superficie se va constitui automat prin construcția casei, el va fi înscris în cartea funciară?
3. Eu nu voi dori sa parăsesc niciodată casa pe care dorim să o construim împreuna. Dacă soțul va dori sa divorțeze și îmi va cere să parăsesc casa, eu voi fi obligată să părăsesc casa la care voi fi si eu proprietar, el mă poate obliga să primesc din partea lui suma de bani investita de mine în constructia casei de pe terenul lui? Menționez ca avem 2 copii minori împreună.
4. Mă sfatuiți ca înainte de construcția casei să dea o declaratie la notar cum că a primit suma de 40.000 € de la mine, proveniți din vânzarea unui case, pentru a se ocupa de constructia unei case pe terenul lui?
4.1. În cazul declarației notariale, daca vom dori să vindem casa, eu voi avea de pierdut la bani dacă valoarea imobilului va crește și eu am contribuit doar cu 40.000 €? Menționez ca ambii avem serviciu, iar salariul lui este dublu față de al meu.
Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsuri!
O zi frumoasă!