Mama mea a decedat acum 3 ani. În prezent, bunica mea, în vârstă de 87 de ani, și unchiul meu sunt singurii membri ai familiei care au rămas în viață. Bunica a suferit multiple accidente vasculare cerebrale din anul 2009 și urma un tratament cu cerebrolyzin. Deși starea ei fizică este bună, starea sa mentală nu este la fel de bună.
Când mama mea a murit, eu eram însărcinată în 10 zile. Aceasta a fost o perioadă foarte dificilă, care a fost urmată de naștere și alte provocări.
La câteva luni după decesul mamei, unchiul meu a început să caute actele apartamentului, afirmând că tatăl meu le deține. A depus o plângere la poliție, iar tatăl meu a fost chemat pentru declarații.
Recent, am aflat că unchiul meu a dus-o pe bunica la notar, unde i-a făcut un contract de vânzare-cumpărare pentru 5/8 din apartament, cota deținută de bunica. Eu și unchiul meu deținem restul în mod egal. Contractul a fost semnat pentru suma de 9.000 de euro, deși valoarea apartamentului este de 60.000 de euro.
Banii au fost plătiți în numerar la notar în prezența a doi martori. Este important de menționat că bunica mea nu a semnat contractul; au fost doar doi martori prezenți când ea a luat la cunoștință despre act, iar semnătura ei nu a mai fost necesară. Contractul a fost întocmit în 2022, dar eu am aflat abia zilele trecute.
Unchiul meu a mutat-o pe bunica de la medicul cu care colabora de ani de zile la un alt medic de familie si la un alt medic neurolog. Deși el continuă să aibe același medic de familie, bunica a fost mutată. Din informațiile pe care le am, acesta a renunțat să îi administreze cerebrolizină, oferindu-i doar medicamente pentru afecțiunile cardiace.
Am discutat astăzi cu un avocat care mi-a spus că nu am nici o calitate să contest acel act de vânzare-cumpărare, deși numele meu apare pe acel act ca având o cotă parte din imobil.
Consider că notarul a întocmit acte pe numele unei persoane care nu era în capacitate mentală de a realiza acea vânzare.
Întrebări
Ce mă sfătuiți să fac?
În viitor, când bunica mea nu va mai fi în viață, din câte înțeleg, unchiul va deține 6,5 din 8 părți, iar eu 1,5. Mă va putea obliga să vând partea mea din proprietate? Legea îmi dă dreptul să îmi păstrez partea mea din apartament și să o închiriez?