avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Activitate I.T.

Activitate I.T.

Contestare la Notarea Posesiei in cartea funciară
Bună ziua, am o intrebare pe această temă, despre o problemă care ar trebui să fie foarte clară juridic, dar prin această lege mă lasă fără proprietăți? Am moștenit dreptul la mai multe terenuri agricole de la tatăl meu, în situația următoare:
Pământul provenea de la bunicul meu și s-a obținut titlul de proprietate pe numele tatălui meu și surorii acestuia, ca singuri urmași de drept ai bunicului meu. Tatăl meu a decedat in 1993. Ulterior sora lui nu ne-a permis mie și mamei mele acces la acte, să exercitam vreo folosință sau calitate de moștenitori de drept și chiar a vândut singură toate suprafețele de pământ, desigur doar pe acte de mână (altfel nu avea dreptul fără partaj), fără măcar sa mă consulte și pe mine, ca urmaș al fratelui ei și deci fără acordul, semnătura, sau măcar informarea mea sau a mamei mele. Apoi în 2012 a decedat și mătușa. Eu nu locuiesc în același județ.
Am aflat despre tranzacții doar când unul dintre cumpărători, dorind să-și întăbule pământul, nu a putut fără semnătura și acordul ambilor moștenitori (tatăl meu și sora lui, sau eventual a urmașilor).
Așa că urmat un proces de șapte ani, în care s-a realizat și partajul față de urmașul mătușii, privind dreptul la partea mea din terenuri. Procesul s-a finalizat cu sentința judecătorească din 2019, care departaja terenurile, pentru mine și pentru urmașul mătușii, pe care am și înscris-o în registrul agricol al primăriei.
Apoi cu ocazia realizării cadastrului național, mi s-a întăbulat dreptul de proprietate pe partea mea de terenuri, în suprafață totală de 3,8 ha.
Dar acum, cerând extrasele cf. de la cadastru, am constatat că după înregistrarea mea ca unic proprietar pe terenurile atribuite mie prin partaj, pe cf-uri a fost înregistrată și posesia pentru cumpărătorii mătușii care vânduse fără drept și partea tatălui meu.
Notarea posesiei pentru ei s-a realizat deși exista hotărîrea judecătorească, înscrisă la registrul agricol, din care se vede că terenurile în discuție nu sunt din cota mătușii ci din a mea. Am înteles că în trei ani aceștia ar putea deveni chiar proprietari chiar și fără acordul meu? Eu acum ce ar trebuie să fac? Să deschid un alt proces, care mai poate dura alți șapte ani și alte cheltuieli și drumuri?
Și apoi pe cine ar trebui să reclam, ca să pot înscrie o contestare sau litigiul? pe primărie, care a eliberat adeverința de notare a posesiei, ignorând că există deja o sentință judecătorească clară privind partajarea suprafețelor, înscrisă la registrul agricol, și un proprietar de drept? Sau pot utiliza și depune sentința judecatorească deja obtinută, direct la cadastru, cerând eliminarea folosinței altcuiva? (așa ar fi logic, altfel devine o acțiune în buclă: adică eu mă tot judec, timp în care altul îmi folosește dreptul moștenit și devine chiar proprietar folosind o scurtătură).
Subliniez faptul că în contextul relatat, în mod abuziv, eu nu m-am putut folosi în tot acest timp de pamântul moștenit de tatăl meu de la părinții lui.
Aș dori un indiciu despre cum pot contesta posesia sau nota un litigiul în cartea funciară, având în vedere ca eu am deja o sentință judecătorească favorabilă mie cu privire la imobilul (pamântul) în cauză.
Vă multumesc mult, I. T.