Bună ziua,
1. Dacă un proprietar deține două sau mai multe unități locative (apartamente) într-un condominiu (bloc), la câte voturi are dreptul în cadrul adunării generale a asociației de proprietari: unul singur, sau la un număr egal cu numărul unităților locative deținute?
2. În cazul în care are dreptul la mai multe voturi, acestea sunt acordate și pentru alte spații și proprietăți deținute (precum magazin, magazie, garaj etc., eventual chiar și loc de parcare), dacă sunt întăbulate separat de apartamentul aceluiași proprietar?
3. Dacă singura proprietate a unei persoane este un loc de parcare întăbulat, poate adera pe baza acestei proprietăți la asociația de proprietari cu drepturi depline, inclusiv cu cel de a vota la adunările generale ale proprietarilor?
Mențiune:
Referitor la întrebările puse, pe baza art. 49, alin. (3), lit. a din legea 196/2018 care spune că:
"Fiecare proprietar, membru al asociației, are dreptul la un vot pentru unitatea sa de proprietate imobiliară;"
deduc că, dacă pentru unitatea (singular) de proprietate ai dreptul la un vot, atunci, pentru multiple unități de proprietate ai dreptul la mai multe voturi, câte unu pt. fiecare. La fel, legea folosește termenul de "unitate de proprietate imobiliară", de unde deduc că, ai drept de vot (și implicit, de a fi membru în asociație) chiar dacă deții "doar" un garaj sau loc de parcare în cadrul imobilului al cărui membru de asociație ești.
Pe de altă parte, ar fi destul de irațional, ca un proprietar de parcare (care tot imobil e), să aibă drept de decizie prin votul său asupra clădirii asociației, ori, să fie obligat a contribui financiar la întreținerea acesteia.
Dar, m-ar interesa și părerea specialiștilor.