avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru8826

Activitate Alexandru8826

Hai că deja ne ducem pe românisme....vedeți eu asta nu pot înțelege: atâta timp, cât legea spune destul de clar, care sunt categoriile de boli ce sunt considerate boli profesionale, ce luare în evidență mai trebuie atunci când persoana in cauza a murit în 2 luni de zile,fiind depistată în fază terminală, la baza stă tot dosarul medical fiind plimbat prin 2 spitale....boala nu i-am dat șansa să mai fie luat în evidență, de ce trebuie să interpretăm de fiecare data articolele de lege, oare cate persoane sunt în aceeași situație.
Apropo nu cred că vreți să cunoașteți cate persoane,foști angajați CEO au murit de Cancer,in zona aceasta în care trăiesc,oare de ce?!
Va spun eu datorită condițiilor precare in care angajații lucrează de ani de zile.

CHKa a scris:

Nu toti cei care - din nefericire - sufera de cancer la stomac au o boala profesionala . Bolile profesionale sunt doar cele provocate de conditiile de munca , de factorii de risc la care au fost supusi in procesul muncii . Daca aveti dovezi medicale ca tatal a fost in evidenta cu boala profesionala , si ca decesul a survenit din cauza acesteia , fara indoiala ca mamei i se va aplica art 76 al legii care acum este in vigoare ( Legea 263/2010 a fost , intre timp , abrogata ) .

Buna ziua!
Nu știu ce ați înțeles dvs poate nu pot deduce eu esențialul acestei spetei...soțul susnumitei a murit din cauza cancerului de stomac,care se afla pe lista de boli profesionale și automat conform art.86 din Legea 263/20010,ea poate primi pensia de urmaș chiar daca nu are vârsta standard de pensionare.Nu înțeleg ideea cu diagnosticul,dar mă rog.
Am menționat că la momentul decesului a primit pensie de urmaș pe 4 luni,deoarece ,între timp s-a angajat și i-au sistat ajutorul,eu așa țin minte, dar poate mă înșel...

CHKa a scris:

De ce-i banuiti pe cei de la Casa de Pensii ca vor sa “ prosteasca lumea “ ? ce castig ar avea ? doar nu platesc pensii din buzunarul lor … In 2021 era in vigoare Legea 263/2010 si mama dvs. a avut dreptul sa incaseze pensie de urmas timp de 6 luni de la deces . Daca a primit-o doar 4 luni , inseamna ca a solicitat-o mai tarziu , cu doua luni de la decesul tatalui . Daca cititi art 86 al Legii mai sus amintite , cu modificarile si completarile ulterioare , veti observa ca nu este vorba de nici un diagnostic pentru care a intervenit decesul , ci doar de accident de munca sau boala profesionala . In Legea 360/2023 - cea in vigoare astazi in domeniul pensiilor - aceste prevederi au fost preluate , identic , la art 76 .



Buna seara!
Sunt Alex și am și eu o întrebare, precizând că am studiat un pic legea pensiilor de urmaș, am înaintat situația și către Casa de Pensii Gorj,in scris, deși i-am sunat in prealabil și eu cred că ei vorbesc în necunoștință de cauză sau din simplul fapt românesc că vor să prostească lumea.
Am sa dezvolt speta:
In anul 2021,tatăl meu a decedat din cauza cancerului de stomac,fiind depistat în fază terminală, după 37 ani munciți in cadrul CEO, mai exact la termocentrala Turceni, ironia făcând că la o lună după acest fapt, mama mea a primit acasă decizia lui de pensionare, înaintase dosarul înainte să apară problemele medicale.
Eu țin minte că la acel moment, mama a beneficiat de un ajutor materia din partea celor de la Casa de pensii, de după ce s-au întâmplat cu tata pentru vreo 4luni, ea între timp angajandu-se.
La acel moment, eu am întrebat angajații de acolo dacă ea poate beneficia de pensie de urmaș după soțul ei,iar răspunsul a fost negativ, spunandu-ne că ea poate beneficia de un ajutor materia timp de 6 luni,după care se va pensiona la vârsta standard de pensionare pt femei.
Îmi cer scuze,dar nu rețin numere de lege sau articole.Saptamanile acestea am citit un articol, privind pensia de urmaș,iar acolo este stipulat ceva de genul: soțul supraviețuitor poate beneficia de pensie de urmaș, indiferent de câți ani de căsnicie au împreună (extra ai mei aveau vreo 36), dacă soțul decedat a suferit un accident de muncă sau a murit din cauza cancerului,aici sunt stipulate vreo 4/5tipuri printre care și cel de stomac, boală profesională,chiar daca nu a îndeplinit vârsta obligatorie pt pensionare, condiție importantă sa nu aibă venituri, conform unui contract de munca...bla bla...ceva de genul.....
Precizez că de doua săptămâni aștept răspunsul in scris al acestora....întrebare care v-a fi decizia?
Mulțumesc anticipat!