Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului - Anexa 12, este cadrul legal care reglementeaza ceea ce mentionati dvs acolo?
elga50 a scris:
Da, asociatia, dintr-un punct de vedere este stat in stat, asa cum sistemul de salarizare este stat in stat, daca nu incalca Constitutia statului, asa cum functionarea unei firme este stat in stat daca nu incalca legile din domeniu si, implicit, Constitutia.
Deci asociatia de proprietari este constituita pe baza acordului de asociere intre proprietari, are un statut si functioneaza in baza Legii 230/2007 si a HG 1588/2007 care impreuna sunt Constitutia blocurilor si are ca scop administrarea proprietatii comune care este peste tot in cadrul condominiului acolo unde nu este proprietatea individuala a fiecarui proprietar. Acestea sunt legile asociatiei.
Adunarea Generala este un fel de Parlament al asociatiei. Daca in AG se iau anumite hotarari si ele nu sunt contestate in justitie in termen de 45 de zile (un fel de curte constitutionala pentru asociatie) atunci aceste hotarari au putere de lege in asociatie.
Comitetul executiv este un fel de guvern al asociatiei. El emite decizii (un fel de OG sau HG) care si ele au putere de lege in cadrul asociatiei. Daca acestea nu incalca celelalte legi superioare ierarhic, se cheama ca sunt in regula.
Proprietarii pot contesta aceste hotarari sau decizii, dar trebuie s-o faca organizat si in majoritate in cadrul AG sau o pot face individual fie prin contestatie scrisa si adusa la cunostinta comitetului executiv, fie prin reclamatie la primarie, fie in instanta.
In cazul Dv., concret, daca in AG s-a luat aceasta aberanta hotarare aveti posibilitatea s-o contestati, fie singur, fie impreuna cu alti vecini care va impartasesc punctul de vedere.
Modul de a lua in evidenta indecsii contoarelor, ca sunt cititi de proprietari, ca le sunt cititi de altcineva, precum si felul in care se impart pierderile de apa, nu sunt evidentiate clar niciunde. Deci este un aspect lasat la indemana asociatiei sa se gospodareasca cum crede in "ograda proprie".
Daca "prim-ministrul" asociatiei, adica presedintele sau "membrii guvernului asociatiei", adica membrii comitetului executiv sau "parlamentarii" asociatiei", adica proprietarii simpli....n-au atata minte incat sa accepte o asemenea hotarare si daca ea nu este contestata hotarat de unul sau mai multi proprietari, adica declansarea unui scandal.....apai fiecaruia, mai devreme sau mai tarziu ii va veni randul sa plateasca cu varf si indesat pierderile de apa, numai pentru ca a fost vizitat de martieni taman cand a venit "gadea" sa le citeasca apometrele.
Deci faceti o contestatie scrisa adresata comitetului executiv in care specificati ca suportarea pierderilor de apa numai din cauza ca nu ati fost acasa sa vi se citeasca apometrele este o incalcare a drepturilor omului si a libertatii individuale si ca in cazul in care ati fi pus in aceasta situatie, de a nu vi se citi apometrele, sa vi se puna la dispozitie o alternativa rezonabila si civilizata, ca de exemplu sa declarati Dv. personal un anumit consum estimat si care sa poata fi regularizat apoi.