avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru HG

Activitate Alexandru HG

Va multumesc pentru raspunsul detaliat. Extrem de util, mai ales raspunsul ANRSC. Am insa o remarca privind interpretarea data de dvs. la pct.1, referitor la verificarea metrologica:

1. Norma de metrologie legala NML 003-05 ”Contoare de apă din 1 iunie 2005 a fost creata pentru un domeniu de aplicare explicat in art.1.1 "aplicatii rezidentiale, comerciale si de mica industrie". Prin art.1.3 expus de dvs. in comentariu, BRML doar stabileste ca prevederile din aceasta norma de metrologie nu sunt necesare, nu se aplica contoarelor individuale. In aceasta Norma de metrologie legala insa nu se face nici o referire la "verificarea metrologica legala" a unor astfel de dispozitive.

Aceasta este insa explicit stabilita prin Ordinul BRML nr.77/2022 privind aprobarea listei oficiale a mijloacelor de masurare SUPUSE controlului metrologic legal, unde la pct.9, L.32 din Lista mijloacelor de masurare, regasim "contoare de apa rece curata, pana la DN200mm, inclusiv" cu termene de verificare metrologica la 7 ani (apa rece) si 4 ani (apa calda). Acest tip de contoare (pana la DN200mm) sunt aceleasi care sunt utilizate in contorizarea individuala a apartamentelor din imobile colective.

Mai mult, cand se achizitioneaza un astfel de contor de la magazinele de profil, acesta vine insotit de fisa tehnica si dovada omologarii metrologice, ceea ce arata ca se supun prevederilor acestui Ordin.

In completare, L.196/2018, la art.83, alin.2 stabileste ca "cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale......conforme normelor tehnice si metodologiilor elaborate de autoritaile nationale de reglementare".

Credeti ca interpretarea aplicabilitatii Normei de metrologie legala NML 003-05 ”Contoare de apă din 1 iunie 2005" se sustine in continuare, avand in vedere existenta prevederilor Ordinului BRML nr.77/2022 sus-mentionat?

Seara linistita,


w_v_w_v a scris:

Referitor la discutia de dincolo
www.avocatnet.ro/forum/discu...
la acel moment cei doi moderatori ELGA =administrator intr-o asociatie din Bucuresti si domnul Adrian Totolici presedinte la o asociatie de proprietari SCALA din Iasi
www.avocatnet.ro/articol_367...

au raspuns corect.
Conform legii asociatiei de proprietari de la acea vreme respectiv 230/2007 si normelor de aplicare HG1588/2007 care la acea vreme la articolul 40 precizau:
Art. 40. –
(1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de
montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin
decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda
prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
(2) Daca toate proprietatile individuale din condominiu au sisteme proprii de inregistrare a consumurilor,
asociatia de proprietari poate stabili modul de plata a cheltuielilor pe baza de conventie cu caracter individual,
considerat ca un serviciu suplimentar, diferit de contractul de furnizare a serviciului, incheiat cu furnizorul
serviciului, cu acordul tuturor beneficiarilor serviciului respectiv. In toate cazurile, plata consumurilor proprii nu
scuteste niciun proprietar de la plata contributiei la cheltuielile comune..


prin urmare fiecare asociatie de proprietari isi stabilea propriul regulament.
Unii repartizau diferentele dintre apometre si apometru general:
-proportional cu consumul (cel mai logic)
-altii in mod egal pe nr de apartamente( lucru absurd ca plateau si cei care aveau apartamente goale desi nu erau vinovati cu nimic
-altii pe nr de persoane desi nu persoanele produc diferentele ci apometrele
-altii combinatii intre cele de mai sus cum avea si domnul Totolici si postat pe forum
Daca
==========================
referitor la intrebarile dv

1 Nu exista obligativitate de verificare metrologica la asociatiile de proprietari conform normei de metrologie legală NML 003-05 ”Contoare de apă din 1 iunie 2005

[ link extern ]
1.3. Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate:
– la măsurarea apelor brute sau uzate;
– la măsurarea apei de irigații;
– ca traductoare de debit, în compunerea contoarelor de energie termică;
– ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuințele colective

acest lucru nu elimina obligatia asociatiei de a impune la fel acelasi fel de repartitoare tuturor locatarilor , adica aceeasi masura la toti. Unii au scris si la metrologie si s-a oferit acelasi raspuns.

2 Diferentele de apa intre apometre si apometrul general le distribuim dupa cum am explicat aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...

adica proportional cu consumul intrucat este cel mai logic ca doar apometrele au produs diferenta.
Pierderile adica diferentele aparute datorita avariilor pe distribuim pe cota indiviza.

Avem aici si raspunsul egal ANRSC
[ link extern ]

care spune ca este legal sa isi faca asociatia regulament propriu confrm legii 196/2018 art 15 alineatul 3 literal F
[ link extern ]


V-am raspuns deja in postarea cealalta. Ati citit mesajul meu, insa nu ati inteles continutul lui (exista un nume pentru asta). Situatia expusa de moderatorul din postarea cealalta este departe de a fi clarificata, chiar daca are "15 ani". La vremea cand a fost oferit acel raspuns erau si alte prevederi care nu au fost mentionate, si care aveau de a face cu subiectul repartizarii cheltuielilor cu apa de consum si canalizare (L.51/2006, art.21, alin.1, lit.e era inca valabil la acea data, desi a fost mai tarziu abrogat prin art.43 din L.225/2016). Ceea ce imi demonstreaza ca nici moderatorul de atunci nu a facut prea multe "sapaturi" pentru a oferi un raspuns complet si lamuritor.

Eu incerc sa gasesc niste lamuriri pertinente, intrucat ma confrunt cu o situatie in care conducerea unei asociatii de proprietari din Bucuresti foloseste acel document (Anexa 12 -Normele metodologice......) ca document in baza caruia fac repartizarea cheltuielilor cu apa rece. Mai mult, abuzeaza de prevederile unui document care nu are nici o aplicabilitate pentru a justifica impunerea unor consumuri ireale.
Si cand am inceput sa caut referinte legale m-am blocat intr-un vid legislativ din acest punct de vedere. O multime de ordine ANRSC/BMLR, care se abroga unul pe altul, care fac trimiteri la legi care nu sunt nici ele prea clare pentru subiectul dat (L.51/2006, L.241/2006, etc.), si care nu au nici o legatura cu modul cum este conceputa L.196/2018 (alta ineptie care arata nivelul de analfabetism functional din aparatul legislativ al tarii).

Ce ma intereseaza mai exact sunt urmatoarele:
1. Cum se procedeaza intr-un imobil in care toate apometrele de contorizare individuala au iesit din termenul de verificare metrologica, insa administratia foloseste in continuare indexul comunicat de proprietari pentru a repartiza cheltuielile in liste? Fiindca un aparat de masura neomologat nu ar mai trebui sa poata fi folosit pentru asa ceva.

2. Asociatia de proprietari isi declina raspunderea de a face demersuri centralizate pentru a efectua verificarea metrologica a aparatelor, aruncand-o strict in sarcina proprietarilor (fara nici o referinta legala, desi prevederi din mai multe acte normative de diferite niveluri - L.196/2018, Ordin 28N/1993, Ordin 77/2022, OUG 144/2021, etc..), ceea ce este ilogic si nepractic intr-un sistem de contorizare format din contor de bransament+contoare de individualizare a consumului care trebuie sa aiba o corelare intre ele. Situatia in care fiecare proprietar isi face verificarea cand vrea sau cand isi aduce aminte nu ar fi fezabila si ar duce intotdeauna la situatii in care repartizarea cheltuielilor in liste ar fi viciata. Aici intrebarea ar fi, care este practica unitara? Exista asa ceva? Fiindca de cand s-a modificat Legea As de Proprietari, lucrurile au devenit si mai blurry.

Sper ca am fost cat se poate de lamuritor pt dvs., si ca cineva va fi in masura sa ofere un raspuns complet, real si la subiect.

Toate cele bune,


w_v_w_v a scris:

Ati gasit pe internet in cautari o norma despre care nu stiti daca e valabila sau nu, dar v-ati gandit sa le raspundeti unora ca asta e solutia dupa ce ei au discutat acum 15 ani si clarificasera situatia deja prin moderator conform legilor de atunci. www.avocatnet.ro/forum/discu...
Norma e facuta de o primarie (Buzau) si o mai adoptasera inca 2 primarii si nu are valoare .

Mai exact ce va intereseaza si poate va laurim.

Răspuns la discuția Plata pierderilor de apa
Buna ziua.
Nu am "venit sa raspund cu o norma facuta de o primarie". Daca va uitati cu atentie, ceea ce am postat este o intrebare. Incercam sa aflu daca acea "norma metodologica" gasita online a fost folosita de respectivul utilizator.
Discutia pe care am deschis-o ulterior era fix in aceasta directie, a lamuririi originii acelui document si a valabilitatii lui.
Un pic mai putina incrancenare atunci cand alegeti sa interactionati cred ca v-ar fi foarte folositoare. Cred ca scopul acestei platforme este de a lamuri diferite aspecte legale, nu de a ne "da destepti".
Duminica placuta sa aveti.
Stie cineva daca "Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului - Anexa 12" mai sunt de actualitate sau au fost abrogate, si Anexa la ce erau ele?
Va multumesc,
Răspuns la discuția Plata pierderilor de apa
Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului - Anexa 12, este cadrul legal care reglementeaza ceea ce mentionati dvs acolo?


elga50 a scris:

Da, asociatia, dintr-un punct de vedere este stat in stat, asa cum sistemul de salarizare este stat in stat, daca nu incalca Constitutia statului, asa cum functionarea unei firme este stat in stat daca nu incalca legile din domeniu si, implicit, Constitutia.

Deci asociatia de proprietari este constituita pe baza acordului de asociere intre proprietari, are un statut si functioneaza in baza Legii 230/2007 si a HG 1588/2007 care impreuna sunt Constitutia blocurilor si are ca scop administrarea proprietatii comune care este peste tot in cadrul condominiului acolo unde nu este proprietatea individuala a fiecarui proprietar. Acestea sunt legile asociatiei.

Adunarea Generala este un fel de Parlament al asociatiei. Daca in AG se iau anumite hotarari si ele nu sunt contestate in justitie in termen de 45 de zile (un fel de curte constitutionala pentru asociatie) atunci aceste hotarari au putere de lege in asociatie.

Comitetul executiv este un fel de guvern al asociatiei. El emite decizii (un fel de OG sau HG) care si ele au putere de lege in cadrul asociatiei. Daca acestea nu incalca celelalte legi superioare ierarhic, se cheama ca sunt in regula.

Proprietarii pot contesta aceste hotarari sau decizii, dar trebuie s-o faca organizat si in majoritate in cadrul AG sau o pot face individual fie prin contestatie scrisa si adusa la cunostinta comitetului executiv, fie prin reclamatie la primarie, fie in instanta.

In cazul Dv., concret, daca in AG s-a luat aceasta aberanta hotarare aveti posibilitatea s-o contestati, fie singur, fie impreuna cu alti vecini care va impartasesc punctul de vedere.

Modul de a lua in evidenta indecsii contoarelor, ca sunt cititi de proprietari, ca le sunt cititi de altcineva, precum si felul in care se impart pierderile de apa, nu sunt evidentiate clar niciunde. Deci este un aspect lasat la indemana asociatiei sa se gospodareasca cum crede in "ograda proprie".
Daca "prim-ministrul" asociatiei, adica presedintele sau "membrii guvernului asociatiei", adica membrii comitetului executiv sau "parlamentarii" asociatiei", adica proprietarii simpli....n-au atata minte incat sa accepte o asemenea hotarare si daca ea nu este contestata hotarat de unul sau mai multi proprietari, adica declansarea unui scandal.....apai fiecaruia, mai devreme sau mai tarziu ii va veni randul sa plateasca cu varf si indesat pierderile de apa, numai pentru ca a fost vizitat de martieni taman cand a venit "gadea" sa le citeasca apometrele.

Deci faceti o contestatie scrisa adresata comitetului executiv in care specificati ca suportarea pierderilor de apa numai din cauza ca nu ati fost acasa sa vi se citeasca apometrele este o incalcare a drepturilor omului si a libertatii individuale si ca in cazul in care ati fi pus in aceasta situatie, de a nu vi se citi apometrele, sa vi se puna la dispozitie o alternativa rezonabila si civilizata, ca de exemplu sa declarati Dv. personal un anumit consum estimat si care sa poata fi regularizat apoi.