avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Activitate Zen1096

Activitate Zen1096

Buna ziua,

Am cateva intrebari legate de stabilirea rezidentei fiscale in afara tarii si cum pot gestiona corect conturile din Romania. M-ar ajuta mult daca m-ati putea sfatui.
Situatia mea este in felul urmator:
- Nu am avut niciodata un loc de munca in Romania (am plecat la 18 ani din tara);
- Locuiesc si muncesc full-time in Elvetia;
- Primesc salariul intr-un cont elvetian si nu virez nicio parte a acestuia in Romania;
- Am insa cateva conturi si depozite la termen in bancile romanesti; sumele sunt provenite exclusiv din transferuri de la rude (gradul 1);
- Nu am cont pe platforma online ANAF (SPV) si de fapt nu am avut contact cu ANAF-ul in general; prin ghiseul.ro platesc doar impozitele pentru un apartament detinut in Romania.

Intrebarile mele ar fi:
- Care este procedura corecta de stabilire oficiala a rezidentei fiscale? Am citit online despre chestionarul Z017 (Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România), dar nu sunt 100% sigur ca este cel corect. Poate fi completat online, prin deschiderea unui cont pe SPV al ANAF?
- Daca nu transfer nimic din Elvetia in Romania (sau invers), trebuie sa-mi declar veniturile si la ANAF in Romania?
- Cand deschid un cont nou intr-o banca romaneasca, sunt intrebat de profesie si sursa veniturilor. Trebuie sa ma declar salariat, daca oricum salariul nu va intra niciodata in acele conturi?

Multumesc mult pentru ajutor.