Se da urmatorul context: in urma cu cativa ani am achizitionat un apartament la etajul 1 intr-un bloc P+4 mansardat (a se intelege ca, cel mai probabil in timpul contructiei, pe terasa a fost ridicat un etaj suplimentar cu un acoperis din tigla, care este folosit pt depozitare). La un moment dat, in respectiva mansarda, s-au strecurat niste porumbei care au ramas acolo si au format o intreaga populatie.
Situatia in sine: toate baile si toate bucatariile de pe o coloana au un spatiu tehnic, care incepe in subsol si se termina in mansarda, pe unde sunt trase tevile de apa. Ocazional (a se intelege saptamanal pe timp de vara si foarte rar pe timp de iarna) din respectivul spatiu comun se aud falfaituri de aripi si tacanituri pe tevi, semn ca inaripatii se plictisesc in mansarda si pleaca la explorat pe coloana. De mentionat ca spatiul respectiv tine loc si de aerisire, fiecare baie avand o grila de ventilatie.
Problema: anul trecut, in perioada verii, au fost multiple situatii in care, din respectiva ventilatie, au iesit muste si, de doua ori, miros de hoit. In ambele situatii am fost nevoit sa desfac ventilatia si sa scot cate un porumbel mort, cazut intre tevi (sansa mea a fost ca in ambele situatii sa fie cazuti aproape de ventilatie). De asemnea, din cand mai apare care un "aventurier" care se plimba pe tevi si pe care ajung sa il scot viu prin gaura de ventilatie, pentru a evita situatia in care ar putea muri pe acolo. (Am inlocuit ventilatia cu o usa de vizitare, pt un acces mai facil).
Mai departe: dupa primul episod de hoit, am discuta de presedintele asociatiei care mi-a confirmat ca se stie de problema porumbeilor (ocazional se face curat in mansarda, moment in care se acot saci intregi de fulgi si excremente), ca, cel mai probabil, mustele provin de la porumbei morti in mansarda, si ca ar trebui fie reparati peretii mansardei, fie blocata iesirea spatiului tehnic in mansarda, astfel incat porumbeii sa nu mai poata cobori. Dupa al doilea episod de hoit, i-am propus varianta in care sa ma ocup personal de blocarea iesirii cu foaie de gard, pe cheltuiala mea, cu conditia sa mi se permita accesul in mansarda. A acceptat pe moment, urmand ca, dupa doua zile, sa imi spuna ca nu mai este nvoie, pentru ca vor face lucrarea prin asociatie. Am agreat si, cum nu a mai fost nevoie sa scot vreun porumbel mort de acolo, am lasat situatia in pace.
In prezent: cum vremea a inceput sa se incalzeasca, am inceput iar sa aud "aventurieri" prin spatiul respectiv. Asta inseamna ca iesirea nu a fost blocata.
Vrand sa evit situatia in care vreun amarat inaripat sa ajunga sa cada/moara in dreptul baii mele, ce optiuni am pentru a forta asociatia sa rezolve problema?