avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Activitate Nott

Activitate Nott

Bună ziua,

Am o situație juridică pentru care aș dori să primesc o opinie din partea unui avocat cu experiență în dreptul imigrației.

Sunt cetățeană română și soțul meu este cetățean mexican. În prezent, el are un permis de ședere temporar valabil până în februarie 2026, obținut în baza căsătoriei noastre. Intenționăm să divorțăm de comun acord pâna în august anul acesta, iar el dorește să își mențină dreptul de ședere în România după divorț.

Aș dori să înțeleg:

1. Divorțul duce automat la anularea permisului de ședere sau acesta rămâne valabil până la expirare (februarie 2026)?
2. Care sunt opțiunile viabile pentru ca el să își mențină dreptul de ședere după divorț?
a. Schimbarea permisului de ședere pe baza unui PFA și desfășurării unei activități economice?
b. Înscrierea la o universitate și obținerea unui permis de ședere pentru studii?

Este recomandabil ca divorțul să fie realizat prin instanță, având în vedere că poate dura mai mult? Ar putea acest lucru să ofere mai mult timp pentru finalizarea documentației necesare? Daca da, ce se întâmplă dacă unul dintre parteneri nu este în România în momentul în care se pronunță sentința de divorț, în cazul în care alegem varianta divorțului prin instanță. Absența unuia dintre soți afectează în vreun fel finalizarea procesului sau este posibilă reprezentarea prin avocat?

Dacă există un avocat specializat în acest domeniu, sunt interesată și de posibilitatea unei consultații plătite pentru a primi îndrumare clară cu privire la pașii legali.

Vă mulțumesc anticipat pentru orice răspuns și recomandare!