Am gasit acest articol scris in data de
07 feb. 2025 | 15:49
de Daoud Andra
Cum se poate interpreta ? in situatia in care anul viitor am dreptul la pensie pentru limita de varsa cu 22 ani lucrati in romania si 10 in italia ... Multumesc frumos
Cum se stabilesc stagiile de cotizare pentru pensia comunitară
Pentru a beneficia de pensie în cadrul sistemului comunitar, este important să înțelegi cum sunt recunoscute stagiile de cotizare.
Numărul minim de ani de muncă. Fiecare țară din UE are propriul prag minim pentru acordarea pensiei. De exemplu, în Germania sunt necesari 5 ani, iar în Italia 20 de ani pentru pensia minimă. Dacă nu ai atins acest prag într-o țară, dar ai contribuit în alte state, se totalizează anii pentru a-ți asigura dreptul la pensie.
Calculul punctajului. Fiecare țară îți acordă un punctaj proporțional cu contribuțiile realizate acolo. Pensia finală se formează prin adunarea sumelor stabilite în fiecare stat.
Dacă ai lucrat doar câțiva ani într-o țară, autoritățile de acolo îți vor plăti o pensie proporțională, chiar dacă ai muncit puțin timp. Dacă ai lucrat în mai multe țări din Europa, pensia comunitară este un drept pe care trebuie să îl valorifici. Noua legislație din 2025 simplifică procedurile și îți oferă siguranța că vei primi bani pentru toate perioadele în care ai contribuit la sistemele de pensii.
Buna ziua
Doresc sa trec in pensie dar nu am reusit sa ma lamuresc , am fost la Casa de pensii cluj dar la ghiseu nu am rusit sa inteleg mare lucru, ma poate ajuta cineva ? Sunt nascuta in 10. 1963 am lucrat 22 din de ani cu carte de munca in Romania apoi din 2007 pana acum luvrez in Italia sezonier pe perioada de vara, cumulat aprox.10 ani. Nu am stadiul minim realizat in italia iar in Romania am 22 ani, Nelamurirea mea este daca cei 10 ani din italia i-mi sunt de folos la CP Cluj. Cum procedez . Multumesc