avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Activitate ligiaopris

Activitate ligiaopris

Pe spatiile verzi din cartierul nostru Primaria face de aprox 1 saptamana "lucrari de toaletare" ale arborilor si gardurilor vii si curatire de frunze ale terenurilor.
Desi s-au facut numeroase sesizari de catre cetateni, lucrarile, dupa parerea de bun simt a locatarilor, sunt excesive si neprofesioniste, pruducand daune ecologice ireversible: s-au taiat copaci mari sanatosi(de care nu bucuram de 50 ani), se amputeaza de ani de zile coroanele normale ale copacilor, tansformandu-i in "palmieri" (trunchiuri fara ramuri pana la etajul 3, und sunt cateva crengi); a fost ciuntit gardul viu (care este de fapt absent si mort pe 40% din lungime) chiar si la blocurile unde a fost perfect, englezesc, intretinut cu efortul unor asociatii ani de zile.
Si au mutilat gradinitele amenajate de locatari langa blocuri, smulgand-taind toate spalierele, pergolele si gardurile de metal, pe care erau crescute in mult ani de zile tufe de plante cataratoare. Au taiat si sirma vitei de vie, plantate chiar langa peretele blocurilor.
(NB: Din cauza defrisarilor au deranjat cuiburile aricilor care au iesit bujbeci din cotloane la - grade; pe unul l-am salvat ieri dintr-o intersectie pe care o traversa ziua in amiaza mare in februarie in cautarea unui nou domiciuliu pentru hibernare; alti locatari au facut casute pentru aricii sinistrati!).

In anii 70-80 noi locatarii am ingrijit spatiile verzi prin "munca patriotica", dupa anii 80 cativa locatari si-au mai ingrijit gradinile, iar asociatiile au platit lucrarile de curatire de frunze si taierile de gard viu IAR PRIMARIA NU A PLANTAT NICIUN FIR DE IARBA IN 60 ANI-are drepul sa comita acest genocid horticol acum?
Are voie sa distruga gradinitele ingradite de langa bloc ale locatarilor, adica munca de zeci de ani (NB inca nu am verificat in CF cat din teren este al blocului)
Ce se impune de ani de zile este de fapt ceva constuctiv: adica plantarea de gard viu unde lipseste sau e mort(40%), nivelarea si curatarea terenurilor devastate de COLTERM , astuparea gropilor adinci, vechi de ani de zile unde s-au surpat lucrarile AQUATIM etc
In timp ce scriu(sincer suntem deprimati si psihotraumatizati de golurile lasate de masinarii in parcurile frumoase din jurul blocurilor) mai multe masinarii fac zgomot si se apropie de blocul meu. Nu stiu cum sa-mi protejez salcamul din fata dormitorului (si bradul alaturat) de agresiunea cu drujba? Vecinii au sunat la Primarie, la ziare , au apelat la intelegere sefilor de echipe- degeaba.
Am dori sa stim daca si gradinile si strazile celor ce comanda aceste lucrari sunt "toaletate" in halul asta!
Eu una as avea mare satisfactie sa le fac lor ce ne-au facut ei noua.
S-a descoperit afacerea cu taierile copacilor, PE BANII PUBLICI.
AM DORI SA SE INVESTEASCA BANII NOSTRII IN PLANTARI, NU IN DEFRISARI.
Nicaieri in alte tari europene nu am vazut sa fie amputati copacii de pe domeniul public in halul acesta-asta este o metoda horticola "moderna"., specific romaneasca.
Ceea ce exista inca in cartierul nostru este "comunist" si chiar ca am avut adevarate parcuri cu multe specii de copaci, cu umbra, miros de tei si racoare.
Traiasca incalzirea globala si desertizarea !
INMTREBAREA:: cum putem sa oprim in 50% din cartier care inca nu a fost devastat de drujbe amputarea excesiva a copacilor si taierile complete ale acestora?
Cum putem sa obtinem sa fim "despagubiti" de devastarile care s-au facut; ar fi corect sa se planteze copaci tineri in toate locurile unde au fost taiati de tot copacii si s-au creat goluri urite, discordante cu restul ambiantei; sa se planteze tufe si gard viu acolo unde s-a taiat si unde sunt goluri si plante batrine si uscate. Si sa se planteze si tufe noi de caprifoi, forsythia, etc acolo unde s-au distrus pergolele si spaliere plantelor cataratoare.
ORICUM CEEA CE S-A INTIMPLAT ESTE IREVERSIBIL SI IREPARABIL IN CELE MAI MJLTE LOCURI; NIMIC NU POATE INLOCUI CEEA CE A CRESCUT SI S-A FORMAT IN 50 ANI!
CU INGRIJIREA LOCATARILOR, NU A PRIMARIEI!