avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate ovidiuru

Activitate ovidiuru

Concediere abuziva dovedita in prima instanta si respinsa in apel.

Buna ziua stimata comunitate.

Pe aceasta cale va supun atentiei cazul meu, care pare cel putin ciudat si pe care il consider o grava eroare a unei instante de judecata (cu intentie sau fara).
In data de 28.12.2022 mi-a fost inmanata (doar mie) o decizie de concediere, conform art.65(1), datorita “conditiilor economice constand in lipsa contractelor, a comenzilor necesare desfasurarii activitatii, lipsa datorata perioadei de criza economica atat nationala dar si la nivel international”.
In conditiile in care Firma au fost mai multe angajari in lunile anterioare (pe acelasi post si functie ca a mea), iar cea mai recenta cu doar 2 saptamani inaintea inmanarii deciziei mele de concediere si ca niciodata nu s-a adus in discutie o eventuala concediere, mai mult nu au fost specificate motivele de fapt si de drept si nici nu afost specificat criteriul dupa care s-a luat decizia( eu fiind singurul dintre angajati cu un copil minor in intretinere si singurul cu studii universitare), am decis ca contest decizia ca fiind abuzva. Angajatorul nu a adus nici o dovada a motivelor invocate in decizie si a trebuit sa aducem noi dovezi ca firma a inregistrat un profit cu 200% mai mare la sfarsitul anului 2022 fata de anul 2021.
Dupa un an prima instanta a decis anularea deciziei de incetare a contractului individual de munca, a obligat parata la plata salariilor pana la o decizie definitiva, obliga la plata a 1000 ron (ore suplimentate lucrate si neplatite), plata de daune morale si cheltuieli de judecata.
In sedinta Apel (foarte scurta) dupa inca un an,angajatorul modifica motivele concedierii, ca fiind salariale ( din nou fara nici o dovada), iar instanta hotaraste : admite in parte cererea de chemare in judecata, respinge ca nefondata cererea de anulare a deciziei de concediere si a despagubirilor. Mentine din prima sentinta doar plata orelor suplimentare si ma obliga doar pe mine la plata de cheltuieli de judecata de 1000 ron catre angajator.
De precizat ca angajatorul nu a adus nici o proba care sa sustina necesitatea iminenta a concedierii mele, la doua saptamani dupa ultima angajare si cu trei zile inainte de revelion, sau orice alta proba care sa arate caracterul real si serios al concedierii si ca efectul concedierii bruste ar fi de natura a rezolva presupusa situatie dificila prin care trece Firma.
Avocatul mi-a spus ca pur si simplu judecatorul nu a vrut sa-mi dea castig de cauza si ca daca vom face contestatie in anulare ori o va respinge, ori va decide din nou impotriva, cu alte cheltuieli de judecata.
Mentionez ca nu am primit comunicarea deciziei si ca imi este foarte neclar cum doua instante pot da decizii total in opuse(fara alte dovezi sau probe) si cum am ajuns din concediat abuziv sa platesc cheltuieli de judecata catre angajator.
Avand in vedere abuzul dovedit in prima instanta si cel putin suspecta decizia instantei de apel, va solicit sprijinul si ajutorul.