avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1200 soluții astăzi
Forum Activitate simo_vl

Activitate simo_vl

Răspuns la discuția Admitere Barou 2008
Cred ca asezarea in pagina conteaza foarte mult. Lucrarile nu se citesc, iar daca ideile principale sunt scrise cu liniuta sau alineat, sar in ochi si sunt punctate, altfel nu. Eu la proc. civila si penal am scris cu liniuta
-indreptarea,
-lamurirea,
-completarea
si
-obiectul juridic,
-obiectul material, etc.
si am luat note mari la astea doua, dar la civil si proc. penala nu am scris asa, astfel ca asta ar putea fi explicatia pentru notele mici si diferentele ce apar la recorectare, cand probabil ca citesc mai atent si puncteaza si ceea ce nu au punctat prima data. Sa speram ca va fi bine.
Este foarte clar ca nu se doreste admiterea in profesia de avocat a unui numar prea mare de aspiranti, iar in acest sens exista foarte multe dovezi.
3 Nov.2008, decanul Baroului Buc. declara intr-un interviu ca se confrunta cu o supraaglomerare a corpului de avocati. De asemenea, declara ca anul acesta examenul de admitere va fi diferit. Si a fost.
Modificarea Legii 51/1995, in luna Nov. 2008, art. 15 alin. (3)"baroul are drept la actiune in despagubiri impotriva persoanelor fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat."
Art.27 alin.(6)"folosirea fara drept a denumirilor Barou, UNBR, purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani."
Stiati ca potrivit Deciziei nr. 105547/28.06.2004, OSIM a acordat marca denumirii de roba lui Pompiliu Bota? UNBR nu detine brevetul pentru denumirea de "roba", insa pretinde ca aceasta sa nu fie purtata de alte persoane decat de avocatii din barourile membre ale UNBR. Bota a castigat inclusiv la CEDO despagubiri de la Statul Roman, pentru faptul ca este impiedicat sa-si exercite activitatea.
Profesia de avocat, potrivit Statutului, se exercita in baza mai multor principii, dintre care principiul legalitatii, principiul libertatii.
Care legalitate? Legea este calcata in picioare, libertatea lafel, Art. 16 din Constitutia Romaniei confera egalitate in fata legii fara privilegii si fara discriminari.
Cu ce drept suntem impiedicati sa ne exercitam meseria? Doar pt. faptul ca aceste barouri sunt stat in stat? Daca si celelalte profesii s-ar exercita in aceleasi conditii? De exemplu profesia de medic. Daca pentru a deveni medic s-ar impune un examen cu limitare de locuri?
Modificarea subiectelor unice la examen a fost un alt mod de a impiedica admiterea prea multor candidati. Corectarea, de asemenea, a fost facuta pentru numarul pe care si l-au propus. Restul sa faca ce vor. Gurile rele vorbesc ca au intrat doar cei care au platit pentru asta.
Le este teama ca un numar prea mare de avocati ar duce la diminuarea castigurilor actualilor avocati. Aceasta nu constituie oare o forma de concurenta neloiala?Nu se incalca Statutul in acest fel? Sau este valabil numai intre membrii Baroului?
Dreptatea a capatat un alt sens. Meritam macar sa beneficiem de o corectare reala, daca nu pentru dreptate, macar pentru banii pe care i-am platit pentru examen. Am facut un calcul si am constatat ca Baroul a incasat circa 9 miliarde de lei vechi in urma taxelor pe care noi le-am platit. Este mai avantajos pentru ei, decat sa incaseze taxe de la avocati in exetcitiu, cu care sa imparta clientela.
Este stigator la cer ca nimeni nu sesizeaza modul in care sunt manevrate legile, astfel incat interesele lor sa nu fie afectate.

Am fost in ultima sala, sala 21. Este adevarat ca au fost cu ochii pe noi ca pe butelie. Eu am luat 5 la civil si 4 la proc. penala, la celelalte 7, 7. Am depus astazi contestatie, consider ca lucrarile au fost subevaluate. Cel putin la mine rau de tot. La civil ma asteptam la nota mare. Si eu m-am gandit la memoriu sau chiar la o cerere de anulare a examenelor, pentru faptul ca au incalcat prevederile legii 51 referitoare la subiectele de examen. Si-au batut joc de noi. Sa asteptam rezultatele la contestatii si apoi, daca ne unim mai multi, avem sanse sa reusim sa schimbam ceva.