Este exact invers. Uzufructuarii nu stau în imobil, decât sporadic și în formă discontinuă.
Nu am ridicat problema interdicției cu pricina. Evident ca modificările asupra imobilului se pot face doar prin voința nudului proprietar și fără acordul uzufructuarilor, dacă nu împiedică nu nimic exercitarea drepturilor lor de uzufruct.
Evident că actul s-a încheiat prin exprimarea și întâlnirea concordantă a voințelor lor ca părți contractuale.
Eu nu mă refer la validitatea actului de vânzare-cumpărare, ci la re-interpretarea corectă a acestuia prin re-calificarea părților sale în raport de situația de fapt.
Aceasta din urmă este esența întrebării mele.
[n cazul unui contract de vânzare-cumpărare, în care cumpărătorii sunt reprezentați de trei persoane aflate în grad de rudenie de gradul I pe linie directă (părinți, respectiv copil), astfel: părinții uzufructuarii - beneficiarii unui uzufruct viager, respectiv copilul - nud proprietar, ce drepturi și obligații s-ar stabili între aceste două categorii de cumpărători, anume: între uzufrctuarii viageri și nudul proprietar? Menționez că în cadrul contractului de vânzare-cumpărare al imobilului, este menționat expres ca și clauză contractuală, aspectul că nici uzufructuarii și nici nudul proprietar nu pot să: vândă, greveze cu orice fel de sarcini sau garanții imobilul ce a făcut obiectul vânzării cu pricina. De asemenea, din punct de vedere faptic, de mai mulți ani, nudul proprietar locuiește în imobilul în cauză și se comportă ca un proprietar de deplin drept (locuiește în și astfel folosește în mod continuu imobilul în cauză, efectuează reparațiile curente și întreținerea regulată a imobilului, respectiv plătește facturile de utilități) cu acordul și implicit deplina cunoștință a uzufructuarilor,care doar vin în vizite pentru căteva zile doar ca să locuiască în imobilul respectiv.
Date fiind aceste particularități ale speței, întrebarea ar fi următoarea: deși această situație este menționată expres în contractul de vânzare-cumpărare ca fiind una de: nudă-propritate - uzufruct viager, având în vedere că nu se respectă esența uzufructului viager, situația în cauză poate fi calificată în raport de realitate, drept: un drept de proprietate exercitat de nudul proprietar ca proprietar deplin ce recunoaște + un drept de folosință partajată (de ex:. 1/2 din totalul folosinței etc.) în favoarea uzufructuarilor viageri care de fapt sunt în realitate niște titulari ai unor drepturi de folosință partajată(posesie și folosință) viageră a imobilului în cauză?
În eventualitatea unui răspuns afirmativ, cum ar putea fi operată recalificarea juridică a calităților celor trei cumpărători - grupați în două categorii din contractul de vânzare-cumpărare?
Vă mulțumesc!