Va multumesc pentru raspuns, insa as dori sa las intrebarea inca deschisa. In Codul Muncii am gasit urmatoarea precizare pe care nu stiu cum sa o interpretez:
Art. 49. [felurile şi efectele suspendării]
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de nici un drept care rezultă din calitatea sa de salariat.
Nu sunt convinsa ca este cazul sa renunt asa usor la acest "drept".
Angajatorul a acordat salariatilor care au copii minori cate 100 lei pentru fiecare copil. Salariatii aflati in CIC nu au primit insa nimic. Intrebarile mele sunt:
1. Daca salariatul se afla in CIC atunci el poate beneficia de cadoul acordat de angajator conform Codului Fiscal?
2. Este la latitudinea acestuia de a decide daca acorda cadoul salariatilor aflati in CIC si care au CIM suspendat?
3. Exista baza legala explicita care sa poata fi cuprinsa in formularea unei solicitari scrise privind acordarea acestui drept?
PS: Este vorba de un salariat apartinand sistemului bugetar.
:slap: Multumesc frumos pentru raspuns. Am citit si alte postari ale dvs. si cred ca sunteti un om extraordinar. Felicitari!
Singura concluzie este aceea ca ar trebui sa ma impac cu ideea si sa imi vad in continuare de treburi. Cum se zice la noi la romani: "Sanatate, ca-i mai buna decat toate!".
Nu-mi doresc decat sa am un copil sanatos si voios (la fel ca primul ;)) si cred ca toate se vor rezolva intr-un fel sau altul...
Multumesc frumos pentru raspunsuri! De acest lucru ma temeam cel mai mult.
Avand in vedere ca, personal, nu mi se pare corect, as dori sa stiu urmatoarele lucruri:
Chiar daca legea prevede clar ca este vorba de ultimile 12 luni inaintea nasterii copilului si, mai mult, este precizat faptul ca indemnizatia de crestere a copilului poate fi luata in calculul acestor 12 luni, acest aspect mi se pare un pic discriminatoriu. Adica, drepturile mele sunt incalcate "obligandu-ma" sa nasc copii la o diferenta (de cel putin 3 ani - sa am timp sa cotizez intre nasteri) prevazuta de o lege care ar trebui sa "sustina familia in vederea cresterii copilului" si nu sa sustina "goana dupa bani" a mamicilor care si asa sunt supra-incarcate.
Dupa 7 ani de "cotizare" la bugetul statului, asta e tot ce mi se poate oferi? Nenorocul de a creste primul copil cu bani de la stat prevazuti de o lege total "nepotrivita" urmand ca pentru al doilea sa primesc tot o suma modesta in ciuda cotizarii mele la bugetul statului.
De aceea doresc sa ma adresez organelor competente (CNCD sau Instanta Judecatoreasca) pentru a primi derogare in aplicarea acestei legi (in cazul meu, 12 luni de venituri salariale si nu oricare venituri).
As dori sa aflu parerea dumneavoastra de specialisti, si sa stiu daca este posibil sa am castig de cauza in aceasta situatie. De asemenea, in caz pozitiv, unde as putea sa gasesc un avocat care sa imi sustina cauza?
Va multumesc pentru rabdare si pentru ca sunteti alaturi de mine!
Un an nou plin de bucurii!
Din Octombrie 2007 pana in Noiembrie 2008 am fost in crestere copil (am primit indemnizatia de 600 lei). In luna Decembrie 2008 am reluat activitatea la locul de munca. Acum sunt din nou insarcinata si voi naste cel de-al doilea copil in luna Iunie 2009. Asta inseamna ca nu voi incasa salariul decat pentru 6 luni.
Intrebare: In cazul meu, indemnizatia pentru cel de-al doilea copil se va calcula ca fiind 85% din veniturile pe ultimile 12 luni (6 salarii+6 indemnizatii) sau se iau in calcul ultimele 6 luni lucrate si alte 6 luni inaintea nasterii primului copil?
Din pacate nu reusesc sa pun "cap la cap" toate articolele normelor de aplicare ale acestei legi si, totodata, imi cer scuze daca repet intrebarea insa as dori sa aflu un raspuns competent aplicat direct situatiei mele.
PS: intr-un articol mai vechi, D-na Theodora Bertzi, secretar de stat în Departamentul de asistenţă socială şi politici familiale, a spus că: "În cazul mămicilor care „au legat două sarcini“ şi au un copil mai mare de 2 ani şi unul mai mic, cuantumul indemnizaţiei pentru al doilea copil va fi de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni de dinainte de naşterea primului copil."
Va multumesc anticipat pentru atentie si va rog sa ma ajutati cu un raspuns. :(