avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Activitate edithdumitru

Activitate edithdumitru

Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Cred ca te poti asigura prin faptul ca in CVC este trecuta direct suma cu TVA 5% si atunci inainte de a-l semna vanzatorul trebuie sa prezinte factura cu noul TVA, precum si factura storno a facturii cu TVA 19%. :)
Este un asemenea raspuns de la Ministerul de Finante ale cuiva care a primit raspuns direct de la ei:
[ link extern ]
Ceva de genul vine si de la Finantele locale, dar este clar ca sunt nevoiti conform legii sa acorde TVA de 5% daca inca nu este incheiat CVC care reprezinta factorul generator. Bafta.
Buna ziua,

Si eu am fost azi la constructor pentru a discuta posibilitatea aplicarii acestei legi, si eu am achitat deja un avans, mai am de achitat doar un sfert din suma si pentru jumatate din bani mi-au dat deja factura si mi-au explicat ca ei deja au platit cei 19% si ca lor statul cu siguranta nu le va da banii inapoi asa ca e clar ca nici mie nu imi vor da cu TVA de 5% pentru ca pe ei oricumlegea nu ii obliga, se pare ca acel "poate" din lege nu ne ajuta foarte mult pe cei care vrem sa platim mai putin. Pe langa asta, in lege nu se specifica normele de aplicare in cazul in care deja s-a achitat un avans si acesta a fost facturat cu TVA de 19%., deci se pare ca pe firme nu le poate obliga n9meni sa aplice cei 5% si noi va trebui vrand nevrand sa achitam diferenta pana cand apare norma metodologica care sa defineasca exact situatia aceasta cu avansul.
Este cineva care sa ne zica cum se poate proceda? Sau daca noi ca si cumparatori persoane fizice nu ne putem recupera diferenta de TVA de la Finante?
Si inca ceva, de unde stiu eu ca practic aceasta lege ii obliga pe vanzatori sa aplice aceasta cota sau e doar optional? Este doar interpretabil sau e si scris undeva in alta lege?

Multumesc anticipat.
Astazi am vazut in Capital ca Ordonanta aceasta de Urgenta a ramas pe undeva in aer, in legislatia noua, aplicabila de la 1 Ianuarie, nu s-a precizat nimic de ea. Este posibil sa se scoata atunci sau pentru ca nu sunt precizate exact normativele sa nu mai fie deja aplicabila sau trebuie in mod clar sa se abroge sectiunea respectiva din Codul Fiscal?