avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1151 soluții astăzi
Forum Activitate ldragos

Activitate ldragos

Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Marinas a scris:

Buna seara, am tot auzit zvonuri privind renuntarea la TVA 5% pentru locuinte.Ati auzit asa ceva? Daca deja exista procedurile de aplicare in codul fiscal credti ca este posibil sa se renunte la 5%?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Sunt curios, de unde ati auzit acest lucru?
Cred ca intrebarea completa pentru expertii de pe avocatnet.ro ar fi: daca Guvernul ar decide sa anuleze aceasta lege, cat timp ar putea dura pana la incetarea prevederilor in vigoare?
Andreea Lisievici a scris:

Legea este obligatorie si nu poate fi considerata "interpretabila" sau "ca nu obliga". Daca nu vrea, convocati-l oficial la notar, in data X, pentru semnarea CVC. Daca refuza sa semneze cu noua cota, notarul va constata acest lucru intr-o incheiere, pe baza careia il puteti actiona in judecata pe vanzator cerand obligarea vanzatorului la stornarea avansului si facturarea pretului cu 5% TVA, precum si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract (eventual cu despagubiri, in masura in care puteti dovedi un prejudiciu).

In cazul in care notarul nu face acea incheiere, pot solicita direct de la stat diferenta de 14%?

Multumesc mult!
Am inteles, multumesc mult pentru ajutor!

Daca furnizorul nu aplica in acest mod legea, se afla in ilegalitate?
Cu alte cuvinte, cum arata lucrurile din perspectiva furnizorului - are dreptul sa considere legea interpretabila?
ghola a scris:

La data la care vor fi indeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, furnizorul va storna factura de avans emisa in anul 2008 cu TVA de 19% si va factura intreaga contravaloare a apartamentului respectiv cu TVA de 5% beneficiarului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal.

Este important acest aspect. daca sunt indeplinite conditiile

Multumesc!
Da, sunt indeplinite toate conditiile.
Totusi, vanzatorul invoca discutii cu persoane din Administratia Fiscala locala care ar fi de parere ca nu se poate aplica TVA de 5% si pentru sumele achitate in avans fara riscul de a fi amendati la un eventual control.

Care sunt argumentele juridice / contabile pe care transmitandu-le vanzatorului vor clarifica situatia?
In ce situatie este furnizorul daca nu aplica 5% pentru toata suma?

Multumesc,
Dragos
puiutu a scris:

Aceste citate sunt din raspunsul prinit de o persoana aflata in situatia noastra de la ministerul de finante. Daca doriti va pot trimite tot documentul

Da, va rog, mi-ar fi de mare ajutor acel document (ldragos_inf at yahoo punct co punct uk).

Multumesc anticipat!
Dragos
Andreea Lisievici a scris:

TVA este exigibila numai in momentul livrarii bunului, lucru care se intampla la transferul dreptului de proprietate. Legea aplicabila este cea de la acest moment deci da, beneficiati de reducerea cotei.
Nu exista pasi, contractul de vanzare cumparare va preciza pretul nou, rezultat dupa reducerea TVA, mentionand motivul reducerii. Atat trebuie sa cereti vanzatorului.

Sunt in aceeasi situatie si nu pot sa conving vanzatorul + notarul sa aplice cota de 5% si asupra avansului.
motivatia lor este exceptia prevazuta la art. 134(2) alin. (2) - adica plata unui avans pentru bunul respectiv.
Se pare ca si finantistii de la administratia financiara sunt de aceeasi parere, cota de 5% nu se aplica si asupra avansului facturat inainte de 15 decembrie.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, ideal ar fi daca mi-ati putea raspundesi printr-un email pentru a-l putea transmite mai departe.

Multumesc,
Dragos