avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Activitate poor_yorick

Activitate poor_yorick

Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi

Dumnezeule mare... Am mai spus mai sus ca deducerea functioneaza numai pentru vanzator, lunar, intre TVA incasat si TVA de plata (colectat de la cumparatori) aferente lunii respective. Chiar daca vanzatorul nu mai cumpara nimic si nu mai are de recuperat TVA, el poate cere TVA-ul pe care l-a platit in plus catre stat. Binainteles ca asta e o problema deoarece implica control fiscal, dar asta e problema lui, nu a dvs. La fel vanzatorului nu ii convine ca cei 19% dati ca TVA pe materialele incorporate in casa dvs au fist decontati demult iar acum el deconteaza 5% primit versus 19% platit pe alte bunuri, deci nu ii iese balanta cum ar vrea. Asta insa nu inseamna ca vazantorul are dreptate sau ca diferenta de TVA trebuie sa il imbogateasca. TVA-ul este un venit al statului, iar nu "un ajutor" dat vanzatorului! Am mai spus deja de convocarea la notar si eventual actionarea in judecata - daca nu trebuie musai sa va mutati, parerea mea e ca merita!

Daca vanzatorul continua in pozitia sa de a nu ne factura cu noul TVA, e recomandabil sa semnam contractul de vanzare cumparare la notar sau nu? SAu o data semnat nu mai putem reclama nimic inapoi?
Va multumesc